[ Annons ]

Publicerat 21 mars, 2011

Hon köpte fyndlägenhet tack vare konkurs

–?Nej, men är det Zigmunds, ropar Dace Kreigere. Jobbar du på banken? Hon har precis lämnat familjens tvåa på 45 ­kvadratmeter på Kaivas ilea i utkanten av Riga. Där bor hon, hennes man och lilla Odria som är tre månader och nu ligger i vagnen och sover. Och Zigmunds, hennes gamla klasskamrat som hon inte […]

–?Nej, men är det Zigmunds, ropar Dace Kreigere. Jobbar du på banken?

[ Annons ]

Hon har precis lämnat familjens tvåa på 45 ­kvadratmeter på Kaivas ilea i utkanten av Riga. Där bor hon, hennes man och lilla Odria som är tre månader och nu ligger i vagnen och sover.

Och Zigmunds, hennes gamla klasskamrat som hon inte sett på 18 år, arbetar nu åt Swedbank – den svenska bank som en gång finansierade bygget av bostadsområdet. Ägaren gick i konkurs och nu äger Swedbanks dotterbolag Ektornet 339 tomma nyproducerade lägenheter som man köpt in på exekutiva auktioner.

Ektornet bjöd på Daces lägenhet också men hon bjöd över.
Priset blev 23 000 lats. Det blir 290 720 kronor och ett kvadratmeterpris på 6 460 kronor och det är hon mycket nöjd med.

– Det var billigt. Hade vi köpt den till marknadspris när den var nybyggd hade vi betalat två, tre gånger mer.

Dace Kreigere lyckades snuva svenska Ektornet och gamla klasskamraten Zigmunds på en nyproducerad tvåa på i Riga. Priset var mindre än hälften av vad hennes grannar fick betala under högkonjunkturen.

Ingenting är nyckelfärdigt. Priserna gäller lägenheter som alla är i obeboeligt skick. Där finns inga vitvaror, inga tapeter, inga golv. Inte ens ett våtrumsskikt i badrummet.

– Det är så det ser ut för det mesta. Folk vill göra det sista själva för att spara pengar, säger Zigmunds Pavlovskis.

Dessutom vill de äga. Att försöka hyra ut Ektornets lägenheter till hyresgäster på svenskt vis skulle inte fungera i Lettland säger han. Trots krisen. Den marknaden finns inte för vanligt folk. Bara för utlänningar på tidsbegränsad vistelse i landet, ungdomar och nyskilda. Skälet är att hyrorna blir så höga.

Men grundkostnaderna måste väl betalas vare sig man äger eller hyr?

– Nej, man hyr privat och då blir det ingen moms och ingen skatt.

Hellre äger man en etta än hyr en trea.

Men det finns fler skäl till att han tror att det aldrig uppstår en hyresmarknad. Här vill alla bort från ­kollektiva lösningar som luktar Sovjetunionen.

– Hellre äger man en etta än hyr en trea. Och har man råd med hyran har man råd med lånen också, säger Zigmunds Pavlovskis.

Senare i bilen förklarar han för mig att det vore politiskt omöjligt att inte låta privatpersoner som Dace köpa enskilda objekt på exekutiva auktioner.

– Finns det sådana så bjuder vi inte över. Det vore korkat att trissa upp priserna så att vanligt folk inte kan köpa en bostad.  •

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]