Foto: Regeringen.se
Publicerat 18 januari, 2016

”Hon ger den dysfunktionella hyresmarknaden ett ansikte”

Skandalen kring Margot Wallströms påstådda förtur till en hyresrätt i Stockholms innerstad är egentligen inget annat än ett symptom på en marknad ur funktion. Det menar Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo.

I förra veckan avslöjades det i media att utrikesminister Margot Wallström (S), fått ett förstahandskontrakt med besittningsrätt av fackförbundet Kommunal. Lägenheten i fråga ligger mitt i Stockholms innerstad, är på 89 kvadrat och kostar 12 432 kronor i månaden.

[ Annons ]

Eftersom Wallström är folkbokförd i Värmland får hon en ersättning på 12 400 kronor i månaden för dubbla boendekostnader från regeringen. Därmed bor utrikesministern i princip gratis i en lägenhet som hon inte betalat eller stått i kö för.

Avslöjandet väckte en debatt där ord står mot ord, då Margot Wallström hävdar att hon inte fått någon särskild förtur, eftersom hon var övertygad om att Kommunal lämnar hälften av sina lägenheter till den kommunala bostadsförmedlingen, trots att förbundet inte lämnat ifrån sig en enda lägenhet till förmedlingen sedan 1999. Fackförbundet hävdar i sin tur att Wallström missförstått omständigheterna, vilket hon tillbakavisar.

– De har gett helt oriktiga besked. Det är oacceptabelt, det skadar mig och det skadar Kommunal. Det går inte att lita på vad de sagt till mig, sa Margot Wallström till Dagens Nyheter på fredagen.

I en intervju med TV4 sammanfattar Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo skandalen såhär;

– Man skulle kunna säga att Margot Wallström har gett den dysfunktionella hyresmarknaden ett ansikte. För det här är inget ovanligt. Det är många som letar efter ett hyreskontrakt, det är många som behöver hyresrätter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]