[ Annons ]

Sofia Enberg, vd för Riksbyggens nya proptechbolag Rafino. Foto: Riksbyggen.
Publicerat 30 mars, 2021

Hon blir vd för Riksbyggens proptechsatsning

Sofia Enberg blir vd för Riksbyggens nya proptechbolag Rafino. Hon kommer närmast från rollen som affärschef inom Riksbyggens fastighetsförvaltning.

Riksbyggen bildade företaget i höstas men det är först nu namnet offentliggörs. Det blir alltså Rafino, och vd:n Sofia Enberg ser fram emot uppdraget. 

– Det ska bli jättekul att leda och utveckla Rafino. Mitt uppdrag är tillsammans med kollegor samla insikter från branschen och sedan raffinera dessa till intressanta, innovativa och avlastande tjänster som skapar värden inom fastighetsmarknaden, säger Sofia Enberg .

[ Annons ]

Rafino är samtidigt även den första tjänsten som ett dotterbolag till Riksbyggen bildas för att utveckla tjänster som inte bara kommer att användas av Riksbyggen utan även av andra aktörer.

– Vi vill påverka fastighetsbranschen och öka tempot i digitaliseringsarbetet. Digitalisering och hållbarhet går hand i hand. Bildandet av Rafino är en viktig del i Riksbyggens ambition att vara ledande inom både hållbarhet och digitalisering, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

De första tjänster som lanseras av Rafino är digitala överlåtelser av lägenheter i bostadsrättsföreningar och en boendeapp för bland annat boendenära tjänster. Den digitala överlåtelsetjänsten ska ersätta ungefär 50 000 kuvert när det gäller överlåtelser som Riksbyggen hanterar. Riksbyggen tillsammans med dotterbolaget Simpleko AB hanterar årligen cirka 26 000 överlåtelser av bostadsrätter. Sammanlagt sker ungefär 100 000 överlåtelser årligen i Sverige.

– Med tjänsten kan överlåtelserna hanteras både via en webbapplikation och genom en app i mobilen. Överlåtelser av bostadsrätter i Riksbyggen har sedan införandet av tjänsten blivit mycket snabbare, säkrare, tydligare och mer tillgänglig för alla våra kunder och fastighetsmäklare. Detta kan vara en ganska tidskrävande och pappersintensiv process och nu kan även övriga fastighetsförvaltare använda tjänsten där hela processen hanteras i ett och samma system, säger Sofia Enberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]