Foto: S. Hedberg
Publicerat 24 oktober, 2018

Hon är Sveriges riksarkitekt

Helena Bjarnegård blir Sveriges riksarkitekt. Hon ersätter därmed den tillförordnade Christer Larsson, som endast suttit på posten i en dryg månad.

Helena Bjarnegård kommer närmast från rollen Stadsträdgårdsmästare i Göteborg och har även en bakgrund som landskapsarkitekt.

[ Annons ]

– Vi är mycket stolta och glada över att välkomna Helena Bjarnegård till Boverket och till det viktiga uppdraget som riksarkitekt. Helena har kompetensen och erfarenheten som krävs för att lyfta arkitekturens roll i Sverige och även ge den svenska arkitekturpolitiken en roll på den internationella arenan, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

Helena Bjarnegård tillträder sin tjänst i januari 2019 och ser fram emot att jobba mot det arkitekturpolitiska mål som beslutats av riksdagen.

– De är tydliga och ambitiösa och nu finns en möjlighet att göra skillnad. De sätter ljus på vad området kan göra för att möta de stora samhällsutmaningarna och hur arkitektur, form och design kan påverka människors livsmiljö och vardag. Jag tror på arkitekturens, formens och designens kraft att bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle och känner mig djupt engagerad i dessa frågor, säger Helena Bjarnegård.

I riksarkitektens roll ingår dessutom att att genomföra det uppdrag som Boverket fick av regeringen till följd av propositionen Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design, som antogs av riksdagen i maj i år.

– Att få möjlighet att arbeta med genomförandet av de arkitekturpolitiska målen är en stor och spännande utmaning och jag är mycket tacksam och glad över att ha fått detta förtroende. Många behöver vara engagerade och många är redan engagerade i detta arbete, som redan är i full gång. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med alla er när vi nu ska gå från ord till handling, säger Helena Bjarnegård.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]