Ett ödesval där det finns krafter som vill bromsa klimatarbetet. Det är vad Pär Holmgren, Miljöpartiets toppkandidat i EU-valet, menar står på spel.
Precis som moderaten Tomas Tobé bekräftar Pär Holmgren (MP) att det hittills inte annonserats några direkta lagförslag som på detaljnivå berör svensk fastighetsbransch.
– Men det återstår att se vad den nya Kommissionen kommer sätta på sin agenda. Det är även en översyn av EPBD planerad till 2028, konstaterar Pär Holmgren.
På mer övergripande nivå är det tre saker, som på olika sätt kommer att påverka fastighetsbranschen, som Pär Holmgren tror kommer att finnas på agendan under nästa mandatperiod: energifrågor, miljöanpassad upphandling och förordningen om byggprodukter.
– Omställningen av energisystemet är en utmaning vi måste fortsätta att arbeta med för att säkerställa stabil, förnybar försörjning av energi utan extrema pristoppar. Det offentliga måste också fortsätta ta stort ansvar i klimatomställningen och där behöver EU bland annat jobba med miljöanpassad upphandling för att driva innovation.
Det offentliga måste också fortsätta ta stort ansvar i klimatomställningen.
Förordningen om byggprodukter godkändes denna mandatperiod. Men Pär Holmgren konstaterar att det är under nästa mandatperiod som Kommissionen ska börja arbetet med den lagstiftning som kommer vara avgörande för implementeringen.
Energisektorn står inför en stor omställning. Därför menar Pär Holmgren att energifrågor fortfarande kommer stå högt på agendan i Bryssel.
– Vi måste bland annat stoppa fossila subventionerna, fasa ut vår användning av fossila energislag så snart som möjligt, öka takten på utvecklingen av förnybart, utöka, förbättra och effektivisera våra energinät, satsa på energilagring och flexibilitetslösningar, och storsatsa på energieffektivisering.

EPBD är ett exempel på hur parlamentet drivit en offensiv klimatagenda, vilket mött en del motstånd. Delvis från en fastighetsbransch som i grunden är positivt inställda till tydligare krav på energieffektivisering. Men också från håll som mer velat vända det till ett allmänt EU-missnöje. Det senare tror Pär Holmgren att vi kan komma att se mer av.
– Vetenskapen är tydlig: även om vi tagit viktiga beslut denna mandatperiod finns det mycket kvar vi måste göra om vi ska lyckas undvika de värsta konsekvenserna av klimatkrisen och ställa om vårt samhälle till hållbart. Tyvärr ser vi ett tryck från extremhögern, högern och liberaler att nu pausa klimatarbetet, vilket skulle vara en katastrof, och får vi en stark majoritet till höger kommer det vara svårt att få den politik på plats som vetenskapen kräver. Det är just därför EU-valet 2024 är ett sådant ödesval, och därför det är så viktigt att säkerställa en stark grön röst i parlamentet.
Med EPBD som utgångspunkt – hur ser du på Sveriges arbete med att påverka EU:s beslutsfattande på ett tidigt stadie?
– Jag ser det som viktigt att Sverige och svenska organisationer engagerar sig tidigt i lagstiftningsprocesser i EU. Där kan både svenska myndigheter och organisationer bli bättre.
Miljöpartisten Pär Holmgren var länge mest känd som meteorolog i SVT 1988–2008. Han arbetade under en tid som naturskadespecialist på Länsförsäkringar, något han kombinerade med ett engagemang i klimatfrågor. 2019 valdes han in som kandidat för Miljöpartiet i Europaparlamentet. I beslutet om energieffektiviseringsdirektivet den 14 mars 2023 röstade Pär Holmgren ja.