[ Annons ]

Tanum har högst VA-taxa enligt Nils Holgersson-rapporten. Foto: Shutterstock
Publicerat 12 oktober, 2016

Driftskostnader fortsätter öka

Den årliga Nils Holgersson-rapporten visar att priserna för el, värme, avfall och vatten har höjts med fyra procent under året, och skillnaderna mellan kommunerna fortsätter att öka.

Den årliga Nils Holgersson-rapporten visar att priserna för el, värme, avfall och vatten har höjts med fyra procent under året, och skillnaderna mellan kommunerna fortsätter att öka.

[ Annons ]

Nils Holgersson-rapporten kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner. Årets siffror visar att skillnaderna mellan den billigaste och dyraste kommunen ligger på 12 670 kronor per år. Prisskillnaderna kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbefolkade kommuner än i tätbefolkade.

Ökningen beror till största delen på kraftigt ökat elpris. De senaste åren har elnätsbolagen kraftigt höjt priserna. Eljättarna Vattenfall och Ellevio (före detta Fortum) har höjt elnätspriset med 38 procent mellan år 2010 och 2016.

I samband med höjningen av elnätspriset kommenterade energiminister Ibrahim Baylan (S) att han vill se över behovet av en reglering av elnätspriset.

– Det är väldigt höga prisökningar jämfört med övriga prisökningar i samhället, sa Baylan till Sydsvenskan.

Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet:

  1. Luleå – 1 354 kr
  2. Borlänge – 1 416 kr
  3. Boden – 1 442 kr
  4. Piteå – 1 447 kr
  5. Oxelösund – 1 459 kr

Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet:

  1. Tanum – 2 410 kr
  2. Munkedal – 2 282 kr
  3. Nordanstig – 2 236 kr
  4. Härjedalen – 2 230 kr
  5. Tjörn – 2 228 kr

Fakta/ Nils Holgersson-gruppen

Sedan 1996 ger Nils Holgerson-gruppen, med representanter från Riksbyggen, HSB, Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna, årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Här redovisas fakta bland annat om de prisskillnader som finns mellan olika kommuner vad gäller avfall, Vatten och Avlopp, el och fjärrvärme.

Rapporten i sin helhet finns att läsa på Nils Holgerssongruppens webbplats.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]