Publicerat 3 maj, 2018

Högst totalavkastning i Mellansverige

Totalavkastningen för bostadsbolagen under 2017 var något lägre än året innan och högst i Mellansverige. Direktavkastningen är fortsatt låg, framför allt i centrala Stockholm där den landade på 1,8 procent.

Ingen bostad i landet är så attraktiv som en hyreslägenhet i Stockholms innerstad, om man är hyresgäst. Men för fastighetsägare är det en bättre affär att äga och förvalta hyreshus i andra delar av landet, inte minst i tillväxtområden i Mellan-Sverige och i norra Sverige. Ny statistik från MSCI visar att totalavkastningen (direktavkastning + värdeförändring) för 2017 var 10,9 procent i dessa områden och 2,4 procent högre än det som värdarna i centrala Stockholm får. Såväl direkt-avkastning som värdeförändring är högst i mellersta och norra Sverige.

[ Annons ]

Till största delen beror det på utvecklingen i Uppsala, Linköping och Västerås, tre starka tillväxtområden, säger Rikard Eliasson, Client Consultant på MSCI.

– Tydligt är att renoveringar i hyreshus i centrala Stockholm inte är det som driver upp värdet på fastigheterna i samma mån som övriga landet, snarare tvärtom. När fastighetsägare i centrala Stockholm renoverar får man inte ut det i högre hyror som täcker investeringen. I södra och västra Sverige, och i övriga landet ger renoveringar dock ett positivt netto på hyran.

I Stockholms innerstad är det läget och inte lika mycket de tillägg som fastighetsägarna gör som avgör hyresnivån, konstaterar Rikard Eliasson.

Sverige i jämförelse med andra länder
Fastighetsägare med bostadshus i Nederländerna och i Kanada har bättre avkastning på sitt kapital än de i Sverige. Jämförelsen är totalavkastning.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]