[ Annons ]

Kommuner utanför storstadsområdena har högst bostadstäthet, enligt en ny rapport från Boverket.
Publicerat 22 december, 2011

Högst bostadstäthet utanför storstäderna

Kommuner utanför storstadsområdena har högst bostadstäthet, enligt en ny rapport från Boverket.

En kommuns bostadstäthet mäts i hur många bostäder som finns i förhållande till befolkningens storlek, resultatet anges i antalet bostäder per 100 invånare. Boverket har nu gjort sin årliga undersökning av hur bostadstätheten ser ut i Sverige i en ny rapport: ”Bostadsmarknaderna i Norden och regionalt”.

[ Annons ]

Rapporten visar att Storstockholm för 20 år sedan hade högst bostadstäthet medan kommuner med mindre än 25 000 invånare hade lägst. Men år 2010 var rollerna ombytta. Bostadstätheten i huvudstadsområdet minskade till 46,8 bostäder per 100 invånare samtidigt som den ökade i de minsta kommunerna till 48,6. Årsskiftet 2010/2011 hade Åre kommun Sveriges högsta bostadstäthet med 75,8 lägenheter per 100 invånare. Lägst var i det i Öckerö där motsvarande siffra var 36,9.

En hög eller låg bostadstäthet visar inte om det är överskott eller brist på bostäder i en kommun. Hur många bostäder som behövs beror på hur hushållen ser ut och kan därför variera mellan kommunerna. Små barn bor till exempel med vuxna och därför behöver förortskommuner med många barnfamiljer färre bostäder per capita än glesbygdskommuner med äldre befolkning.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]