Publicerat 14 februari, 2022

Högre elpriser kan sänka bostadspriserna – SBAB

Statliga bolånejätten SBAB varnar för att högre elpriser kan få stora effekter på bostadsmarknaden. Det framgår av en ny rapport ”Elprisernas betydelse för Sveriges småhusägare”.

I rapporten skriver SBAB bland annat att en snabb fördubbling av elpriset som är varaktig kan leda till ett prisfall på cirka 20 procent för eluppvärmda småhus.

Vidare uppges det att elpriserna, tvärt om vad som sägs, inte är låga i Sverige om man även räknar in skatter och avgifter.

”Själva elpriset utgör nämligen bara mellan en dryg femtedel respektive tredjedel av det totala fakturabeloppet från elleverantören och nätägaren”, skriver SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Vid en jämförelse med andra EU-länder framgår det att bara Belgien har högre nätavgifter. När det kommer till skatten på el är Sverige inte i topp men ligger på den övre halvan.

https://www.dn.se/debatt/stigande-elkostnader-kan-sla-hart-mot-bostadspriser/

https://www.sbab.se/1/om_sbab/press/arkiv_publicering/pressmeddelande/2022-02-14_insiktsrapport_-_elprisernas_betydelse_for_sveriges_smahusagare.html

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]