Priserna på bostäder har stigit tre månader i rad och trenden är uppåt. ”Det kan, visserligen på marginalen, ge en injektion till bostadsbyggandet”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Det finns bevisligen en positivare stämning på bostadsrätts- och villamarknaden. Under mars steg priserna med 1,9 procent och sammantaget är det upp med 4,4 procent sedan årsskiftet enligt SBAB Booli Housing Price Index (HPI). Det innebär att en del av nedgången från prisraset sedan 2022 ( -11,1 procent) är inhämtat.
– Den underliggande trenden visar även på fortsatt uppgång, säger Robert Boije.
Även mäklare rapporterar en liten islossning på marknaden efter en längre stiltje som påbörjades med ränteuppgångarna i slutet av 2022.
– Nu ska man ha i beaktande att våren brukar ha en mer positiv utveckling på bostadsmarknaden än hösten, så det är nog bäst att se helåret innan vi vet en tydlig slutsats av utvecklingen, säger Robert Boije.
Kan då även bostadsbyggandet påverkas av att priserna stiger för bostadsrätter?
– Nyproduktionsmarknaden råkade ut för en trippelsmäll då räntor och byggpriser steg samtidigt som priserna sjönk på andrahandsmarknaden. Om nu priserna ökar något kan det vara positivt, men på marginalen; det kommer att krävas större prisuppgångar och sänkta byggpriser för att byggtakten ska öka i högre grad, säger Robert Boije.
I en rapport som analysföretaget Evidens gjorde i december förra året gjordes simuleringar av hur priset på nya bostäder påverkar benägenheten att bygga i olika områden. Då var det tydligt att bostadspriser som går upp med 15 procent leder till att fler områden kommer att bebyggas.
– Men även om priserna går upp de kommande åren så är det först 2026 och 2027 som vi kommer se effekterna av det, säger Ted Lindqvist, vd för Evidens.
– Sedan är det förstås lättare att sälja nyproduktion när andrahandsmarknaden är stabil. Hushållen får ett ökat förtroende för marknaden och vågar sälja sin nuvarande bostad och för att köpa en ny.