[ Annons ]

I det underjordiska lastutrymmet i Högdalens Centrum är projektet tänkt att hållas. Foto: Citycon.
Publicerat 17 februari, 2017

Högdalen kan få närodlade grönsaker i underjorden

Närodlade grönsaker från Högdalen Centrum. Det kan bli verklighet genom ett nytt projekt som drivs av Citycon, Nya Rågsveds Folkets Hus och Invest Stockholm Business Region.

Syftet med projektet är att få igång en småskalig industri mitt i Högdalen Centrum och skapa möjligheter till arbete för de som står längst ifrån arbetsmarknaden. En ansökan om bidrag till projektet har skickats in till Vinnova, den statliga myndigheten för innovation och utveckling.

[ Annons ]

–   Vi hoppas mycket på en närmarknad för hållbara livsmedel och tjänster. Förfrågningar som vi har gjort hos lokala handlare och restauratörer visar det finns ett stort intresse för lokalt producerade livsmedel, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets Hus som samordnar projektet.

Platsen för den planerade odlingen är ett underjordiskt lastutrymme i Högdalen Centrum. Citycon tillhandahåller lokalen och ansvarar för fastighetsanpassning och fastighetsdrift.

–  Vi ser en möjlighet i att förädla en gammal industriell yta som inte används för att skapa en klimatsäker odling och arbetstillfällen. Det är första gången vi kan få en småskalig industri i Högdalen Centrum vilket känns väldigt innovativt och spännande, säger Magnus Bergman, regionchef på Citycon.

Besked från Vinnova väntas i maj och om projektet får klartecken börjar förberedelserna i juni. De första odlingsbäddarna kan bli startklara i september och ska kunna odla snabbväxande gröna blad såsom klassisk sallad och kryddörter.

Projektet kommer att använda beprövad odlingsteknik från en av landets ledande producenter av grönsaker från växthus, Spisa Smaker AB, som dessutom bistår med odlingskunnande.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]