Foto: Shutterstock
Publicerat 27 november, 2017

Höga priser i Colorado

Fastighetspriserna i den amerikanska delstaten Colorado är höga. På marijuana. Sedan drogen legaliserades här har fler flyttat hit. Nu har forskare räknat ut hur mycket den liberala drogpolitiken har höjt huspriserna.

Efter en folkomröstning 2012 släppte Colorado, som en av de första delstaterna i USA, marijuana fritt. Eftersom drogen fortfarande är förbjuden enligt federal lag, var beslutet högst impopulärt hos administrationen i Washington, men statsmakten tog inte strid om vilken lag som ska gälla utan lät Colorado hållas.

[ Annons ]

Delstatens största stad Denver brukar toppa listorna över amerikanska städer där det är bäst att bo. I fjol var stan etta på US News lista, i år tvåa. Befolkningen har ökat med 15,5 procent sedan 2010 och var förra året 693 060 personer.

Fastighetsmäklaren Rona Hanson i Denver får ofta frågan om den höga efterfrågan beror på drogpolitiken, men hon tror det finns fler skäl till Colorados popularitet.

– Här är liberalare än i många andra delar av USA och arbetslösheten är väldigt låg. Dessutom är det nära till bergen och vår fantastiska natur, säger Rona Hanson.

I Denver ökade bostadspriserna med 34 procent från 2012 till 2016, enligt US News.

När forskare på University of Mississippi i januari i år räknade på effekterna såg de en tydlig koppling mellan legaliseringen och högre bostadspriser – sex procent högre bostadspriser eller i reda pengar 125 000 kronor per objekt.

Forskaren Cheng Cheng, docent i ekonomi vid Mississippi universitet och två kollegor jämförde likadana objekt på orter som legaliserat drogen och orter som inte gjort det.

Redan kvartalet efter att lokala politiker antagit liberala lagar steg huspriserna med tre procent. Ökningarna var störst på billiga och medeldyra objekt upp till fyra miljoner svenska kronor.

Denver kallas även Mile High City, ett smeknamn som kommer av att staden ligger precis en engelsk mil över havet. Efter folkomröstningen 2012 fick förstås detta namn en ny innebörd. Idag sägs marijuanaindustrin i Colorado omsätta motsvarande en miljard svenska kronor per år, och antalet arbetstillfällen har ökat lavinartat.

– Jag odlade marijuana redan hemma i Montana och blev erbjuden jobb här, säger Mike Noonan som då var brandman och växthusarbetare.

Nu arbetar han på en gård i Longmont lite norr om Denver, där han har huvudansvaret för att odla cannabis.

Mike Noonan odlar cannabis på jobbet. Men hyran blev två, tre gånger högre när han flyttade från Montana till Colorado. Foto: Börge Nilsson.

Lönerna är högre i Colorado. Men så även boendekostnaderna.

– Jag betalar två, tre gånger mer för att bo här än jag gjorde i Montana, säger Mike Noonan.

För fastighetsmarknaden har marijuanaindustrin inneburit stora förändringar.

– Lagerbyggnader som knappt gick att hyra ut för åtta dollar per square foot, byggdes om till växthus för marijuanaodlare och kunde hyras ut för 30 dollar, säger Rona Hanson.

Det motsvarar en månadshyra på 2 667 kronor per kvadratmeter.

Folkomröstningen gav lokala myndigheter i Colorado rätt att tillåta försäljning av marijuana för nöjesbruk. Men de måste inte.

– Många småstäder uppe i bergen har sagt nej, medan andra sagt ja och lockat till sig både sådana man vill ha som nya grannar och sådana man inte vill ha, säger Rona Hanson.

Den svarta marknaden för marijuana försvann aldrig utan finns kvar parallellt med den vita. Kriminella nätverk smugglar illegalt odlad marijuana till andra stater.

En aktiv legaliseringslobby vill annars gärna framställa marijuana som en bra affär för alla. Vad kostnaden är på sikt när vård och rättsväsende räknas in är inte känt.

En fråga som forskaren Cheng Cheng och hans kollegor på University of Mississippi tar upp i sin analys, är om prisuppgången kommer att vara hållbar när andra stater fattar liknande beslut. Blir Colorado ointressant när Kalifornien nästa år tillåter marijuana?

Lagliga marijuanabutiker etableras i många städer i Colorado. Den här bensinmacken säljer både bensin och medicinsk marijuana i två separata lokaler som ligger vägg i vägg. Foto: Börge Nilsson.

Fastighetsmäklaren Rona Hanson tror inte det. Colorado har så många fördelar och från just Kalifornien flyttar många som tröttnat på trängsel och höga priser.

En del av dem blir hennes kunder. Rona Hanson, tidigare knuten till mäklarfirman Keller Williams Advantage Realty, har öppnat eget och specialiserat sig på kunder som vill odla sin egen marijuana.

– Varje vuxen har rätt att odla sex plantor eller tolv per hushåll. Det räcker med tio kvadrat men fastigheten måste ha ljus, vatten och ventilation som passar plantorna. Dessutom är det bra med enskilt läge så inte grannarna störs. Lukten är stark.

USA har blivit ett kluvet land i många avseenden, förklarar hon.

– Jag undviker konservativa områden med starka villaägarföreningar. Där finns risk att de stiftar regler som bara är till för att stoppa hem-odlare, säger Rona Hanson.

Även i den egna branschen har hon upplevt okunskap om vilken sorts kunder som vill odla hemma. Pensionärer med god ekonomi som andra mäklare behandlat som fattiga junkies, har kommit till henne för att få hjälp.

– Mitt hem är min borg. Om jag vill brygga öl, handarbeta eller odla marijuana är min ensak, inte något andra ska lägga sig i, säger Rona Hanson.

Foto: Shutterstock.

AMERIKANSKA DELSTATER SOM TILLÅTER MARIJUANA

Enligt federal amerikansk lag är marijuana förbjudet och innehav straffbart. Ändå har 29 delstater och District of Columbia (D.C. där huvudstaden Washington ligger) legaliserat drogen för patienter som har recept från läkare. Sju delstater och D.C. tillåter dessutom att drogen säljs och nyttjas för nöjesbruk.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]