Publicerat 13 augusti, 2019

Höga elpriser trots mer normala temperaturer

Förra sommarens torra och varma väder fick elpriserna att skjuta i höjden. Den här sommaren har både vädret och elpriserna varit mer normala. Dock dyrare än många prognoser.

Förra sommaren snittade elpriserna på 51 öre per kWh (juni, juli och augusti 2018). Nu i sommaren, med ett mer normalt väder, har det nordiska elpris legat på i snitt 33 öre per kWh (juni och juli 2019). Enligt elbolaget Bixias prognos beräknas priset för augusti att hamna på cirka 38 – 39 öre per kWh.

[ Annons ]

Att sommarens prisbild är något högre än vad som prognostiserats beror enligt Bixia på lägre vindkraftsproduktion, högre bränslepriser och den kraftiga värmeböljan över Europa som ökade behovet av luftkonditionering. Flera kärnkraftverk i Frankrike fick hålla igen sin produktion då kylvattnet blev för varmt i värmeböljan.

– De höga elpriserna i stora delar av Europa har ökat exporten från Norden vilket har drivit upp priserna i södra Sverige. Det innebär att elpriset i södra Sverige (elprisområde 4) under en period låg högre än i övriga landet, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia i ett pressmeddelande.

Temperaturen i juni hamnade på knappt 2 grader över det normala, nederbörden var dock över det normala. I juli hade var det cirka 1 grad varmare än normalt medan nederbörden var lägre.

– I Norden dominerar el producerad ur vattenkraft. Nederbördsmängden i magasinsområdena är därmed mycket betydelsefull. Inom branschen pratar man om den hydrologiska balansen, vilket är det sammanlagda energiinnehållet i snö- och vattenmagasinen i relation till en referensnivå. Under juni stärktes nivån i vattenmagasinen men försämrades något i juli då vädret var torrare. Nu i augusti ser det ut som att lågtrycken kommer att dominera vilket återigen stärker den hydrologiska balansen, säger Matina Rosenberg.

Enligt Bixia bör vi räkna med att snittpriset blir högre i augusti. Detta trots mer nederbörd. Orsaken är att elanvändningen ökar när alla är tillbaka från semestern samtidigt som det ser ut att bli lägre temperaturer.

– Men elpriset kommer att variera, vissa dagar då det exempelvis blåser mycket kommer vindkraften att pressa ner priset. Det har installerats mycket ny vindkraft i Norden det senaste året som vi kommer att märka av, säger Matina Rosenberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]