Kvarteret Kvarntullen i Rinkeby, Stockholm. Foto: HSB Stockholm
Publicerat 22 mars, 2023

Hög återflyttning trots hyreshöjningar

Hela 97 procent flyttade tillbaka trots påtagliga hyreshöjningar. Det visar en ny rapport från HSB Stockholm, om upprustningen av över 600 lägenheter i Rinkeby. 

Upprustningen av kvarteret Kvarntullen i Rinkeby utfördes i elva etapper mellan 2011 och 2022 och är den mest omfattande som HSB Stockholm genomfört. Hyresgästerna evakuerades etappvis när över 620 lägenheter tomställdes. Hyrorna, ursprungligen framförhandlade i en hyresnämndsprövning som ledde till en förlikningsöverenskommelse med Hyresgästföreningen, höjdes med i genomsnitt 50 procent.

En höjning som Anders Joachimsson, affärsområdeschef Hyresfastigheter, HSB Stockholm, menar är ganska normal för den här typen av omfattande renoveringsåtgärd.

[ Annons ]

– Detta är ett bestånd som, innan vi tog över, hade valsat runt bland olika ägare med kort investeringshorisont. Så det var fruktansvärt slitet och hyresgästerna ville verkligen att vi skulle ta tag i renoveringarna, säger Anders Joachimsson.

Det var fruktansvärt slitet och hyresgästerna ville verkligen att vi skulle ta tag i renoveringarna

Som han konstaterar handlar det rent hyresrättsligt om ett nytt bruksvärde för lägenheterna.

–  Vår utgångspunkt har varit att utföra åtgärder som vi som fastighetsägare ville göra för att säkerställa den tekniska livslängden på hus och lägenheter och för att få upp kvaliteten på vårt erbjudande. Vi vill ju ha nöjda hyresgäster som trivs med sitt boende hos oss. Under projektets gång har vi kontinuerligt utvecklat vårt åtgärdsprogram i relation till bruksvärdet och hyressättningen. Hyran är därför något högre i de avslutande etapperna men de boende får också mer kvalitet för pengarna.

Anders Joachimsson, affärsområdeschef Hyresfastigheter, HSB Stockholm. Foto: HSB Stockholm

Debatten om miljonprogrammets upprustning har till stor del kommit att handla om hyreshöjningar, där fastighetsägare kritiserats för att renovera lägenheter etappvis, och systematiskt tränga undan resurssvaga grupper. Något som Anders Joachimsson menar sig inte riktigt känna igen. Åtminstone anser han inte att det stämmer in på kvarteret Kvarntullen.

– Utgångspunkten blir ofta att upprustningar är något som de boende ska skyddas ifrån. Men här i Rinkeby märker vi inte riktigt av det. Tvärtom har processen till största del präglats av att hyresgästerna varit positiva till upprustningen, säger Anders Joachimsson.

Man trivs i Rinkeby! Det är också ett skäl att man väljer att flytta tillbaka

Här kan han också stötta sig på faktiska siffror – hela 97 procent flyttade tillbaka trots påtaglig hyreshöjning. Till saken hör dock att det i faktiska tal handlar om, i sammanhanget, relativt låga siffror. Beståndet består till största del av små trerummare på 53,5 kvadratmeter. Ursprungshyran låg i snitt på 4800 kr/mån och den nya på 7100 kr/mån.

– Det är en nivå som är hanterbar för de flesta. Det har såklart varit till vår fördel. Men något som också väldigt ofta glöms bort – man trivs i Rinkeby! Det är också ett skäl att man väljer att flytta tillbaka, säger Anders Joachimsson.

Kvarteret Kvarntullen i Rinkeby, Stockholm. Foto: HSB Stockholm

Siffrorna från de löpande nöjdhetsmätningarna visar att över 80 procent av hyresgästerna är nöjda med slutresultatet och trivseln i lägenheten.

Framgångsfaktorer enligt Anders Joachimsson var att satsa på en visningslägenhet, som sju av tio hyresgäster besökte. Och det områdeskontor HSB byggde under upprustningen, vilket enligt Anders Joachimsson tydligt signalerade att man satsade på Rinkeby och var här för att stanna.

– Det blev från början en bra dialog med de boende, där jag tycker att vi lyckades fånga upp och genomföra en del av de tankar som de boende hade, säger Anders Joachimsson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]