[ Annons ]

Kommersiella industri- och logistiksegmentet har blomstrat under 2021. Foto: Shutterstock
Publicerat 18 maj, 2022

Hög aktivitet på logistikmarknaden

Trots en osäker omvärld är investeringstakten i logistikfatsigheter fortsatt hög. Detta enligt en färsk rapport från Cushman & Wakefield.

I rapporten Logistics Sweden 2022 konstaterar fastighetsrådgivningsföretaget Cushman & Wakefield att 2021, pandemikris till trots, var ett rekordår för logistiksegmentet i Sverige.

– De senaste årens enormt starka utveckling inom logistikområdet har lett till rekordnivåer på nyproduktion och värden för logistikfastigheter, säger  Ulf Brandes, international partner, Cushman & Wakefield.

[ Annons ]

Under rekordåret 2021 översteg investeringsvolymen i det svenska logistiksegmentet 50 miljarder kronor och avkastningsnivåerna nådde sina lägsta nivåer någonsin. Samtidigt som ett stort antal logistikprojekt färdigställdes blev vakansgraden för segmentet alltjämt låg.

2022 har inletts med ett starkt första kvartal vad gäller investeringsaktivitet där logistikfastigheter för cirka 10 miljarder kronor bytt ägare. Enligt rapporten förväntas ett tillkommande utbud under året som summeras till 1,5 miljoner kvadratmeter, även detta en rekordsiffra.

Men som med allt annat nu för tiden finns det mörka moln. Som följd av Rysslands invasion av Ukraina lär det uppstå flaskhalsar i leveranskedjor – så till vida de inte helt upphör. Vi kommer även att se stigande finansieringskostnader och högre byggkostnader. Trots det spår Cushman & Wakefield att de övergripande marknadsutsikterna förblir positiva med en fortsatt stark efterfrågan från hyresgäster och flera nya logistikprojekt som förväntas färdigställas under de kommande tre åren.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]