Willy Runnzell, affärsområdeschef på HSB Södra Norrland och Christer Karlsson på Plusab Medical Solution vid hjärtstartaren utanför HSBs kontor i Östersund.
Publicerat 28 februari, 2024

Hjärtstartare utomhus i Östersunds centrum

En hjärtstartare finns nu tillgänglig dygnet runt för allmänheten i centrala Östersund. Initiativet kommer från HSB Södra Norrland.

Merparten av alla hjärtstartare i Sverige är placerade i miljöer som begränsas av öppettider eller åtkomst för allmänheten. Nu har HSB Södra Norrland i Östersund placerat en hjärtstartare vid Stortorget i Östersund, tillgänglig för alla. Goda erfarenheter från Sundsvall, där en hjärtstartare varit uppsatt i drygt ett år, har inspirerat till den livräddande åtgärden.

– I Sverige drabbas cirka 6 000 personer av plötsligt hjärtstopp årligen utanför sjukhus. Av dessa 6 000 personer överlever endast en tiondel. Genom att erbjuda hjärtstartare utomhus kan vi rädda fler liv, säger Willy Runnzell, affärsområdeschef på HSB Södra Norrland.

[ Annons ]

HSB Södra Norrland planerar att flytta ut hjärtstartare på fler orter där man har kontor, med förhoppningen att ha hjärtstartare tillgängliga för allmänheten ska sprida sig till fler företag, organisationer och bostadsrättsföreningar på verksamhetsorterna. Hjärtstartarna från Plusab Medical Solution är för allmänt bruk och lätta att använda utan förkunskaper – de talar om exakt vad man skall göra när man öppnar upp och aktiverar den.

– Som samarbetspartner till HSB Södra Norrland är vi på Plusab Medical glada att få möjligheten att hjärtsäkra en del av Östersunds stadskärna. Då vi även är en del av hjärtuppropet för att hjärtsäkra Sverige känns detta fantastisk bra, säger Christer Karlsson på Plusab Medical Solution.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]