Mark Isitt. Foto: Sveriges Radio
Publicerat 24 augusti, 2017

Hiss och diss med stadsinspektören

Med start i Falun beger sig arkitekturkritikern Mark Isitt ut i landet för att söka städers själar och ställa stadsplaneringens makthavare till svars. Resultatet har blivit Stadsinspektionen – en radioserie i åtta avsnitt i P1 med start den 24 augusti.

I det första avsnittet av Stadsinspektionen får Falun besök av arkitekturkritikern Mark Isitt som ställer sig frågan om det går att kombinera nytt med gammalt i världsarvsstaden?

[ Annons ]

– Arkitektur omringar oss, vi har det tätt inpå oss mest hela tiden. Och just därför har vi ofta svårt att se dess kvaliteter och svagheter, säger Mark Isitt programledare för Stadsinspektionen.  Om den här radioserien kan göra lyssnaren mer observant på sin omgivning har vi gjort en gärning.

Om Mark Isitt, arkitekturkritiker 
Ålder: 51
Bor:  i Sveriges första radhus, ritat av arkitekt Victor Bodin, i trädgårdsstaden Gamla Enskede, söder om Södermalm i Stockholm. Gamla Enskedes stadsplan är ritad av Per Olof Hallman, Stockholms förste stadsplanedirektör.
Bakgrund:  första artikeln om arkitektur skrev han 1989 – ett porträtt på en ung Gert Wingårdh – och sedan dess har han sällan kunnat slita sig från ämnet. Han är sedan tio år arkitekturkritiker på Göteborgs-Posten och har skrivit flera böcker, nu senast om FN-högkvarteret i New York.
Gör också:  ingenting alls – arkitektur är en livsstil, bortom det finns intet.

Mark Isitt hissar och dissar, söker stadens själ, möter de som bor på orten och ställer makthavare till svars. Allt ur ett arkitektoniskt- och stadsplaneringsperspektiv.

– Jag hoppas att lyssnarna ska reagera. Om programmen lämnar dem oberörda har jag misslyckats med att förmedla den inneboende kraft som arkitektur och stadsbyggnad besitter. Jag vill att programmen ska tjusa, överraska, beröra, som Länsmuseet i Jönköping eller terrasstrapporna i Helsingborg. Inte vara monotont och stumt som något snabbt hopmonterat bostadsområde.

Varje resa Mark Isitt gör följs av ett samtal där Karolina Keyzer, tidigare stadsarkitekt i Stockholm, och Mattias Lind, arkitekt med Göteborg som utgångspunkt, deltar.

Stadsinspektionen

Stadsinspektionen besöker de åtta städerna: Falun, Helsingborg, Jönköping, Uddevalla, Luleå, Örebro, Kiruna och Visby.

Sändningstider : P1, torsdagar med start 24 augusti, kl. 10.35-11.00

Repris, söndagar 12.00 samt natt mot onsdag kl. 01.35

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]