Överenskommelsen om friare hyressättning i nyproduktion angreps både från vänster och höger under riksdagens partiledardebatt. I mitten stod Stefan Löfven och försäkrade att det inte alls rör sig om marknadshyror.
Jonas Sjöstedt (V) återkom flera gånger under Riksdagens partiledardebatt till vad som enligt honom är en överenskommelse att införa marknadshyror i 73-punkts programmet. Han vände sig till Stefan Löfven (S) med frågan:
– Men som en liten viskning från svunna tider finns det en formulering om ökad jämlikhet, men hur ökar marknadshyror jämlikheten i Sverige?
Statsministern började med att konstatera en ny verklighet med ett annat parlamentariskt läge. Då måste man helt enkelt kompromissa.
– Men det är inte marknadshyror. Det är fel att beskriva det så, sa Löfven.
Vänsterledaren gav sig inte.
– Det här håller inte. Det står ju fri hyressättning vid nyproduktion. Det är ju marknadshyror.
Här hördes en tydligt teaterviskande Löfven: Nej!
Han förklarade sedan när talmannen väl gett honom ordet.
– Man får sätta hyran på den första hyran vid nyproduktion. Förhandling om hyran sker sedan enligt förhandling eller tariff.
Och det är alltså enligt honom inte marknadshyra. Att det redan idag finns ytterst litet utrymme att höja hyrorna över dagens nyproduktionsnivåer reflekterade han dock inte över.
Sjöstedt vände sedan sin kanonad mot marknadshyror mot Annie Lööf (C). Nu med hänvisning till undersökning, han nämnde ej vilken, som pekat på 50 procentiga höjningar vid marknadshyror. Att det bland de 73 punkterna inte finns någon passus om marknadshyror i det befintliga beståndet var dock inget som nämndes.
– Detta kommer att göra det omöjligt för många att flytta in en bra bostad. Det kommer att öka segregationen. Men samtidigt säger de stora bostadsbolagen att de inte kommer att bygga en enda lägenhet till på grund av marknadshyror, dundrade Sjöstedt.
Han menade att bostadsbolagen inte kommer bygga för att hålla efterfrågan uppe.
Annie Lööf tyckte att Jonas Sjöstedt för en kamp mot verkligheten.
– På många orter är köerna enormt långa. Jag vill att fler ska får möjlighet till en bostad. Friare hyressättning och ökad rörlighet är då viktigt för att ge fler människor möjlighet. Inte minst för de på andrahandsmarknaden som idag betalar ockerhyror, sa centerledaren.
Hon menade att Vänsterpartiet bara klagar och aldrig kommer med någon egen lösning på hur bostadsmarknaden ska fungera bättre.
Jodå, sa Sjöstedt och hänvisade till investeringsstöd och förslag om statliga topplån.
Men angrepp kom också från höger. Ebba Busch Thor såg risken att den nya bostadspolitiken bli till en märklig blandning som inte alls går ihop.
– Det blir varken hackat eller malet, det blir C och V i en märklig blandning, som inte går ihop särskilt bra. Vi ska först ge till dem som har mest, till fastighetsägarna när de bygger, och sedan ska det ske en utdelning till deras kunder så att de kan betala mer, sa Busch Thor.
Och så tog hon till en gammal slagdänga från proggigt vänsterhåll – Blå tåget-låten ”Den ena handen vet vad den andra gör” som också spelats in av Ebba grön som ”Staten och kapitalet”.
– Kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen.