[ Annons ]

Visbys stadsmur är ingenting mot den mur som restes mellan Sonny Modig, vd MKB, och Barbro Engman, ordförande Hyresgästföreningen, när de diskuterade bruksvärdessystemet på ett seminarium i Almedalen i onsdags morse.
Publicerat 4 juli, 2012

Het debatt om hyresreglering

Visbys stadsmur är ingenting mot den mur som restes mellan Sonny Modig, vd MKB, och Barbro Engman, ordförande Hyresgästföreningen, när de diskuterade bruksvärdessystemet på ett seminarium i Almedalen i onsdags morse.

Jan Jörnmarks, docent i ekonomisk historia vid Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg, historiska tillbakablick bäddade för en het match.

[ Annons ]

– Att bomba en stad är ett säkert sätt att förstöra den. Att införa en hyresreglering är ett ännu säkrare sätt, sa han.

Någonting är radikalt fel, konstaterade Jörnmark, och pekade mot kurvor som visade hur produktionen av hyreslägenheter har halverats vart tjugonde år sedan införandet av den reglerade hyresmarknaden. Detta samtidigt som vi haft en kraftig befolkningsutveckling.

– Bruksvärdesregleringen är fullständigt omöjlig. Jag brukar säga att den som förstår den får nobelpriset i ekonomi. Den är oerhört svår att hantera och skapar en enorm tröghet  på bostadsmarknaden, sa Jan Jörnmark.

Manegen var krattad för Sonny Modig som framhöll att det är allvarliga fel på bostadsmarknaden när det trots en så stor efterfrågan inte byggs. En effekt av bruksvärdessystemet, enligt honom. Inte alls menade Barbro Engman.

– Hur kan det vara så bedrövligt när samtliga riksdagspartier vill behålla modellen. Och det är inte en bransch som går på knäna. Exempelvis har Stockholms kommun kunnat plocka ut en stor vinst från Stockholms hem.

Hyressättningssystemet har alltså inget att göra med att det byggs så få hyresrätter. Enligt Barbro Engman är tillgång till mark och höga byggmaterialkostnader som ligger bakom.

– Så länge vi har en underprissättning för en del av bostadsbeståndet så får vi inte en fungerande marknad. Det är konsekvensen av hyresregleringen. Du ser inte sambanden, sa Sonny Modig.

– Inte du heller, röt Barbro Engman tillbaks.

Och så fortsatte det.

Sonny Modig, vd MKB.

– Syftet med systemet är att skydda de svaga, just de som Barbro värnar om. Men problemet är att de inte ens kommer in på marknaden. Då borde man vara beredd att prova något annat, sa Sonny Modig. Den enda marknaden där vi väljer att reglera priset, är också den enda marknaden som inte fungerar.

De politiska kommentatorerna Widar Andersson, Folkbladet, Erik Erfors, Expressen och Maria Eriksson, Svensk Tidskrift höll med om att utvecklingen mot ett annat system än dagens hyresreglering är oundviklig.

Widar Andersson intog en i sammanhanget snarast medlande roll.

– Det är uppenbart att det är en konstig marknad som måste omprövas, men om utvecklingen går mer och mer mot marknadshyror så är det bra om hon gör motstånd

Men som Erik Erfors konstaterade.

– Almedalsveckan skulle inte kunna existera utan marknadshyror.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]