[ Annons ]

Foto: Julia Sjöberg
Publicerat 23 november, 2012

Yngst och störst i Grästorp

Det mesta går att göra själv, man måste i alla fall försöka. Så resonerar Henrik Andersson, 27 år, en av landets yngsta fastighetsägare som på egen hand lärt sig allt från att hyresförhandla till att dränera husgrunder – och blivit Grästorps största hyresvärd på kuppen.

Snålblåsten biter längs vattendraget Nossan. Här ska hundratals färgglada lampor lysa upp två kilometer av den trädkantade ån så snart solen gått ner. Den årliga ljusfestivalen i Grästorp lockar ut tusentals ortsbor i oktoberkylan för att insupa belysningsjippot, lyssna på musik och gå på spökjakt. En som aldrig missar ljusveckan är Henrik Andersson.

[ Annons ]

27 år gammal är han i dag kommunens största hyresvärd med sina 17 fastigheter i den drygt 6000-hövdade lilla orten vid en av Vänerns södra vikar. Det har gått fem år sedan han blev tipsad om att huset på Södergatan var till salu, tömde sina egna fickor och slog till.

–Det låter kanske konstigt att se tillbaka på sin karriär när man är 27, men jag har verkligen vuxit i rollen sen jag började, då gjorde jag saker på ett helt annat sätt, säger Henrik Andersson.

Hemma Bostäder växte snabbt i starten. Tvillinghusen på Drottninggatan blev det fjärde förvärvet på åtta månader.

Att utan erfarenhet om fastigheter kasta sig huvudstupa in i yrket med sin, för branschen, ovanligt ringa ålder har han aldrig tänkt på som en nackdel. Den energiska nyfikenhet på hur saker och ting fungerar är den dagliga drivkraften.

–?I min värld är ingenting krångligt. Idag vet jag vart jag ska vända mig i olika situationer. Jag vet hur jag ska gå tillväga för att genomföra en vräkning tillsammans med Kronofogden eller att Hyresgästföreningen inte är farlig. Det är klart att jag gör misstag, men det är så jag lär mig.

Idag är Henriks verksamheter uppdelade mellan hans enskilda firma och aktiebolaget Hemma Bostäder AB. Bolaget består, förutom av Henrik, av två anställda fastighetsskötare, varav den ena är pappa Tommy som tar hand om den dagliga fastighetsskötseln i de 140 bostäderna. Därtill hyrs mamma Anette in för den veckovisa städningen av trapphusen.

Henrik fyller sina dagar med uthyrningsadministration, hyresförhandlingar, felanmälningsjouren, vräkningar och så mycket underhåll och reparationer som han behärskar. Grävmaskinen står kvar på gården där han nyligen själv dränerat en husgrund. På vintrarna röjer han snö både i sitt eget bestånd och hos de 60  övriga bostäder som bolaget sköter all förvaltning, utom den ekonomiska, åt.

Kommunen skulle kunna bli bättre på att marknadsföra Grästorp utåt för att få fler att vilja flytta hit, och vi fastighetsägare också, vi är ju kommunen vi med.”

Två dagar i veckan försöker han ägna åt sin vitvarubutik som finns inhyst i samma lokal som Hemma Bostäders kontor. Sedan i maj är Henrik Andersson dessutom mackägare och i mitten av oktober föddes hans första barn.
–?Jag är nog väldigt extrem i allt jag gör, sammanfattar han sin fullpackade vardag.

Utöver ett treårigt byggprogram på gymnasiet och en kort karriär som betongsågare har han kanske inte den mest gedigna bakgrunden i branschen, men han har haft gott om stöd. Ortens lite mer seniora fastighetsägare Per Lövgren och Kent Jacobsson har funnits tillgängliga i bakgrunden som mentorer sedan de gjorde sina första affärer med Henrik. Sin allra första fastighet köpte han för 7,5 miljoner kronor av Kent – på öppet köp.

–?Banken var tveksam först, men de gick med på att genomföra affären när Kent sa att ”du får la lämna tillbaks huset om det inte funkar”. Han har stöttat mig jättemycket, inte minst ekonomiskt. Han vill att det ska gå bra för mig.

Med hjälp av rådgivning från Kent och ett gediget relationsbygge med den lokala banken har verksamheten byggts upp i rask takt. De fem första fastigheterna förvärvades med bara ett par månaders mellanrum. Därefter följde ett och ett halvt års förhandlingar innan Henrik Andersson köpte åtta hus på en och samma gång av ett annat fastighetsbolag. Förtroendet från den lokala banken och säljreverser har gjort förvärven möjliga. Med en så intensiv köptakt är soliditeten än så länge låg, men de senaste åren har företaget gått med vinst och Henrik ser långsiktiga utvecklingsmöjligheter.

– Vi kan ju leva av det här idag, och på längre sikt kommer vi att tjäna mer pengar.

Föga förvånande träffar han på sina hyresgäster vart han än vänder sig i Grästorp, oavsett om han är i tjänst eller inte. Att skilja på jobb och fritid har blivit allt viktigare.

Henrik träffar sina föräldrar dagligen. Både pappa Tommy och mamma Anette jobbar nämligen i hans företag.

–?Jag småsnackar gärna ute på stan, men ju fler hus jag köpt på mig desto mer strikt har jag blivit med att man får ringa på kontorstid som alla andra om man vill prata om sin hyra eller något som är trasigt i lägenheten. Jag hinner inte med allting annars.

De flesta av Henrik Anderssons fastigheter är byggda i slutet av 1980-talet, och ungefär däromkring stannade tiden på Grästorps bostadsmarknad. Under vår fastighetssafari på orten pekar Henrik ut två identiska lägenhetshus med nakna träfasader.

–?Det här är de senaste bostäderna som byggts i Grästorp, och det var 20 år sedan, förklarar han.

Vitvaror, värdshus och bilvax. Henrik fördelar sin tid mellan de olika verksamheterna så gott det går.

Och några nybyggen ser ut att dröja lite till. I Statistiska centralbyråns arkiv kan man se att balansen mellan tillgång och efterfrågan på bostäder i Grästorp är stabil, och det bekräftas av Hemma Bostäders egen vakanssituation. I skrivande stund är inte en enda av de 140 lägenheterna lediga.

–?Det vore kul att bygga något nytt själv, men hyrorna skulle bli för dyra.

Grästorp är tämligen förskonat från den problematik med avflyttningar och företagsnedläggningar som många mindre orter brottas med. Men Henrik Andersson skulle gärna se att det blåstes in lite nytt liv i orten. Han hoppas på fler företagsetableringar och ett större intresse för att bo i Grästorp även om jobbet finns någon annanstans.

–?Det går att bo billigt här och pendla till jobbet i Göteborg på drygt en timme. Kommunen skulle kunna bli bättre på att marknadsföra Grästorp utåt för att få fler att vilja flytta hit, och vi fastighetsägare också, vi är ju kommunen vi med.

En rad utmaningar väntar på agendan några år fram i tiden. Dels tickar underhållsklockan i så gott som alla hans hus. Dels finns det ett sista datum för hur länge bensinmacken kan vara i drift. Senast 2015 måste bensinpumparna vara borta eftersom de står för nära ett charmigt men nedgånget värdshus som Henrik Andersson köpte på samma gång som macken. Han avser också att uppta ytterligare tre fastigheter med ett 50-tal lägenheter i beståndet före 2015. Men ska det bli av så måste han börja vänja sig vid tanken på att lägga över åtminstone en bråkdel av alla ansvarsområden på någon annan i företaget trots att tanken svindlar.

– Jag vill ha kontroll över allting, men smärtgränsen för vad jag hinner med går nog här någonstans. Skulle jag ta på mig mer nu så skulle jag själv behöva sitta mer på kontoret och jobba mer med planering på längre sikt, och det är inte min starka sida, jag trivs bäst med att ta en sak i taget.

När var du ledig senast?
– I somras. Då tog jag faktiskt en onsdag, torsdag och fredag. Det var jätteskönt att komma iväg lite, men jag har inget behov av att vara ledig en hel månad åt gången. Det kan räcka med att bara stå och snacka med någon i en halvtimme, att hitta pauser i vardagen.

Familjelivet har blivit en naturligt inbakad del i vardagen på jobbet. Fästmön Julia jobbade en del inom företaget innan hon gick på föräldraledighet, och Henrik Andersson sammanstrålar då och då med sina föräldrar på kontoret för en fikapaus innan de ger sig ut åt varsitt håll för att fortsätta med dagens sysslor som väntar i fastigheterna.

Ibland kommer små pikar av omtanke från mamma och pappa om att det inte skulle skada att vara borta från jobbet lite mer, men mer än så lägger de sig inte i hur han sköter sitt företag.

– Det är faktiskt skitkul att jobba ihop med sina föräldrar! Ibland vill farsan och jag göra saker på olika sätt, då kan vi ryka ihop ordentligt, men ingen av oss är långsint och vi är överens om att jobbet är jobbet och hemma är hemma.

Familjeföretag hör inte till ovanligheterna i fastighetsbranschen, men de är sällan uppbyggda enligt samma kronologi som Hemma Bostäder.

Det finns inget arv i botten eller någon annan självklarhet som ledde in Henrik Andersson på att börja handla med fastigheter. Det var mixen av affärsmöjligheterna, ett långsiktigt investerande och de handgripliga dagliga sysslorna som helt enkelt utgjorde den perfekta kombinationen av hans intressen.

Efter några år i yrket skulle han rekommendera andra unga med entreprenörssinne och en undansparad slant att satsa på fastigheter.

– Det är en jättekul bransch. Framför allt alla de relationer man bygger upp när man gör affärer. Men vill man göra på samma sätt som jag har gjort så måste man vara engagerad och intresserad av alla delar av jobbet. Och ha en tjej som går med på att det tar mycket tid ibland.

___________________________________________________

Tio frågor/ Henrik Andersson

Jag själv med tre ord: Energisk, social, ödmjuk.
Favoritpryl: Egentligen min grävmaskin, men jag vill inte låta som en lantis så jag säger mina verktyg istället.
Mest stolt över: Min dotter Elsa.
Ser fram emot: Alla möjligheter med att driva företag som jag inte har upptäckt än.
Ångrar mest: Mitt första hus. Det var alldeles för mycket arbete med det, men det var ett lärorikt misstag.
Bästa beslut: Mitt första hus igen. Det har uppstått någon slags hatkärlek till det huset.
Favoritbyggnad: Empire State Building. Det är imponerande att man redan på 1930-talet kunde bygga hela huset på knappt
14 månader.
Om jag inte var fastighetsägare: Skulle jag nog jobba som snickare.
Helst i hörlurarna: Dokumentärer från Sveriges Radio. Fantastiska berättare och jätteintressanta historier.
Dold talang: Är en grym DJ. Det var det jag gjorde i mitt första företag som jag startade när jagvar 18.

___________________________________________________
Fakta/ Henrik Andersson

Född: 1985 i Lidköping.
Bor: Villa i Grästorp sedan i somras. Bodde tidigare i en av sina hyresfastigheter.
Familj: Sambon Julia som blev fästmö i september och nyfödda dottern Elsa.
Utbildning: Treårigt byggprogram på gymnasium i Vara.
Intressen: Old boy-hockey. ”Håll-igång-träning för avdankade A-lagsspelare som mig.”

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]