Bild: Täby kommun
Publicerat 14 november, 2018

Henning Larsen ritar Tibble-Åvatriangeln

Det blir den danska arkitektbyrån Henning Larsen som ritar Tibble-Åvatriangeln. Det står klart sedan man vunnit den tävling som Täby kommun utlyste tidigare i år.

I motiveringen till det vinnande bidraget Tibble 2.0 skriver juryn, som bestod av politiker och tjänstemän från Täby kommun samt externa arkitekter, bland annat:

[ Annons ]

”I Tibble 2.0 får Täby en självklar mittpunkt i Tibble-Åvatriangeln, utan gränser mot omgivningen och med bättre koppling mellan Täby stadskärna och Roslags-Näsby. Den nya stadsdelen har ett grönt hjärta i den centrala parken, som omges av en samling lägre byggnader – de så kallade juvelerna. Det är småskaligt, trivsamt och skyddat i den centrala parken, samtidigt som högre byggnader i det föreslagna Täby science park skapar en intressant siluett mot Täby centrum.”

– Vi är otroligt glada över att ha fått förtroendet att fortsätta jobba med Tibble-Åvatriangeln. Med vårt förslag vill vi knyta ihop olika delar av Täby och samla viktiga stråk kring en central grön mötesplats. Stadsdelen utformas för att skapa synergier mellan skola, näringsliv, kultur och boende i en levande stadsmiljö med gott om soliga och vindskyddade lägen, säger Viggo Haremst från danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects i ett uttalande.

Moderaten Johan Algernon, ordförande stadsbyggnadsnämnden, är mycket nöjd med det vinnande tävlingsförslaget.

– Henning Larsen Architects har förstått och utvecklat tävlingsuppdraget med spännande lösningar som skapar möjligheter för näringsliv, forskning och utbildning att samverka i ett attraktivt läge med närhet till bostäder, kollektivtrafik, service, kultur, idrott och andra fritidsaktiviteter. Nu har vi en bra grund att arbeta vidare med i planeringsprocessen, säger han i en kommentar.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]