De 1300 lägenheterna på Albyberget i södra Stockholm har fått en ny ägare. Företaget Mitt Alby har åtagit sig att rusta upp bostäderna enligt samma tidplan som säljaren Botkyrkabyggen satt upp. Priset för de tio fastigheterna baseras på ett fastighetsvärde om 705 miljoner kronor efter skatt.
Publicerat 7 juni, 2013

Hemtjänstaktör köper 1300 lägenheter i Alby

De 1300 lägenheterna på Albyberget i södra Stockholm har fått en ny ägare. Företaget Mitt Alby har åtagit sig att rusta upp bostäderna enligt samma tidplan som säljaren Botkyrkabyggen satt upp. Priset för de tio fastigheterna baseras på ett fastighetsvärde om 705 miljoner kronor efter skatt.

I höstas beslutade Botkyrka kommun att det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen skulle sälja tio fastigheter med totalt 1 300 lägenheter på Albyberget i södra Stockholm. Anledningen bakom beslutet var att frigöra medel för att rusta upp bolagets övriga bostäder i området.

[ Annons ]

Efter en lång process och många intresserade företag har Botkyrkabyggen och ägaren Botkyrka kommun valt en köpare till 1 300 lägenheter på Albyberget i Botkyrka.

Ny ägare blir företaget Mitt Alby och dess styrelseordförande Mikael Ahlström.

Mikael Ahlström kommer från en byggmästarfamilj, därifrån kommer hans intresse för fastighetsförvaltning. En drivkraft bakom företagandet är att bidra till samhällsnytta.

Ahlström är också medgrundare till stiftelsen Chelha, som främjar utbildning och demokratiutveckling. Via Procuritas, som han startade 1986, är han involverad i koncernen Olivia, som bedriver hemtjänst, personlig assistans, omsorg och rehabilitering på flera håll i landet, och har drygt 6000 anställda.

Botkyrkabyggen och Botkyrka kommun har i försäljningsprocessen sökt en långsiktig samarbetspartner. Kommunen har gjort en lista på vad den nye ägaren ska uppfylla, bland annat långsiktighet i ägandet, samt miljöambitioner. Mitt Alby planerar upprustningar av fastigheterna enligt samma tidsplan som Botkyrkabyggen tidigare har gjort upp och kommer bland annat att anställa lokal personal i Botkyrka.

– Engagemang och närvaro gör att vi känner oss trygga att lämna över de 1300 lägenheterna till nya ägaren. Vi ser fram emot ett nära samarbete. Vi äger Alby Centrum, och kommer efter försäljningen att äga 2000 lägenheter i Albydalen och sammanlagt nära 11000 lägenheter i Botkyrka, säger Ulf Nyqvist, VD för Botkyrkabyggen.

Botkyrkabyggen genomför försäljningen på uppdrag av Kommunfullmäktige, som också ska godkänna köparen. Det beräknas ske 26 juni.

– Vi har en långsiktig plan med köpet. Vi kommer att förvalta fastigheterna på bästa sätt och tror på att utveckla Alby tillsammans med de boende, som är en stark kraft med kreativitet och entreprenörsanda. Vi ser fram emot att lära känna våra hyresgäster på Albyberget, säger Mikael Ahlström, styrelseordförande för Mitt Alby.

– Vi vill främja olika näringslivsinitiativ och kulturella aktiviteter. Vi för redan samtal med ett antal lokala krafter exempelvis Orten Skriver, Boodla, Kreativa Fonden, SSA Group och The Good Tribe.

Försäljningen av fastigheterna på Albyberget sker i bolagsform och priset baseras på ett fastighetsvärde på 705 miljoner kronor efter avdrag för latent skatt.

Den nye ägaren beräknas ta över förvaltningen av fastigheterna före årsskiftet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]