Publicerat 8 april, 2021

Hemnets vd: Kommersialiseringen har just börjat, fokus ligger på hemmamarknaden Sverige

Noteringsaktuella bostadsplattformen Hemnet befinner sig på en spännande resa med en affär där kommersialiseringen precis har börjat, samtidigt som fokus inom tillväxt kommer att ligga på hemmamarknaden Sverige. Det säger bolagets vd Cecilia Beck-Friis i en kommentar till Finwire.

- Kommersialiseringen ska ske både genom nya produkter och genom att öka professionaliseringen i verksamheten ytterligare, förklarar företagsledaren efter att företaget presenterat en intention om att notera sig.

En potentiell nordisk expansion verkar inte ligga i korten, och Beck-Friis säger att fokus ligger på hemmamarknaden Sverige.

- Vi ser att det finns en stor marknad i Sverige, det är här vi har vår plats och position och det är utifrån den vi vill växa, så vi har fokus på Sverige, säger företagsledaren.

Bolagets tillväxtstrategi bygger istället på en kombination av utvecklandet av nya produkter, förbättra tidigare produkter och att jobba med prisoptimering. Ett exempel på detta är hur bostadssäljaren nu kan välja olika annonseringsprodukter beroende på vilken typ av exponering denna vill ha.

Konkurrensverket har tidigare fastställt att Hemnet kan ses som en mycket dominerande aktör i branschen. Hemnet har cirka 62,5 miljoner månatliga besök på sin plattform, och omsatte 544,1 miljoner kronor under förra året. Frågan om konkurrensbilden togs upp med vd:n.

- Vi har konkurrens eftersom det finns många sätt att annonsera sin bostad på liksom andra bostadsplattformar. Hemnet är förstahandsvalet bland konsumenter, och vi har väldigt mycket trafik, säger Cecilia.

- Det har alltid funnits en liten andel av försäljningarna som går utanför Hemnet men tittar man på en helhet går en majoritet av bostadsannonserna via Hemnet. Vill man maximera sin försäljning så ska man möta den publika marknaden, och där har ju vi en central roll, resonerar bolagschefen.

Vad tror ni om att potentiellt tillåta privatpersoner att annonsera på plattformen likt det Konkurrensverket föreslagit?

- Mäklarna är en väldigt viktig del av bolagets verklighet och affär. Sveriges mäklarkår är väldigt professionell och de tillför hög kvalitet till verksamheten, bland annat inom skapandet av annonser.

Gällande den aktuella noteringen ser inte företagsledaren några behov av att ta in pengar i emissionen på grund av den starka kassagenerering som affären medför, och därför kommer endast befintliga aktier att säljas.

Priset på erbjudandet har i dagsläget inte presenterats, men tidigare uppgifter till Dagens Industri har indikerat på en värdering om 10 miljarder kronor vid noteringen.

Tim Hansson
tim.hansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]