Hemnetaffären stoppas av Konsumentverket. Foto: Skärmdump.
Publicerat 8 juli, 2016

Hemnet-affären stoppas

Norska mediebolaget Schibsteds tänkta uppköp av bostadssajten Hemnet har dragits tillbaka efter Konkurrensverkets rekommendation att stoppa affären. 

Det var i maj 2015 som Schibsted la sitt bud på 1,5 miljarder kronor för att köpa bostadssajten Hemnet. En överenskommelse mellan parterna nåddes i december och sedan dess har konkurrensverket utträtt köpet som varit villkorat av ett godkännande.

[ Annons ]

Igår kom beskedet. Konkurrensverket stoppar köpet eftersom Schibsted sedan tidigare äger Blocket Bostad och då skulle fått monopol i Sverige.

 – Vi utredde och analyserade det planerade köpet och kom fram till att det var en dålig affär. Vi meddelande Schibsted att vi kommer att väcka talan i domstol och lämna in en stämningsansökan, säger Per Karlsson, chefsjurist vid Konkurrensverket till SVT Nyheter.

Konkurrensverket meddelade också att de vill se ett förbud mot affären samt att Schibsted får betala en halv miljard om de bryter mot vitet.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling välkomnar Konkurrensverkets beslut.

– Ett branschägt alternativ är absolut att föredra. Då kan vi i branschen gemensamt säkra att Hemnet, som är den största bostadssajten i Sverige, likabehandlar mäklarföretag. Dessutom kan vi lägga grunden för en god och jämlik konkurrens när det gäller information till tredje part.

Schibsteds Sverigechef, Raoul Grünthal, är besviken över utfallet och håller inte med Kon­kurrensverket om att affären hade inneburit en minskad konkurrens på marknaden.

– Vi anser tvärtom att det hade ökat konkurrensen då det i nuläget råder monopol. Den stora förloraren är kon­sumenten, säger han till Dagens Industri.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]