[ Annons ]

Hembatterier i källaren kan sänka energikostnaderna. Foto: Shutterstock.
Publicerat 1 september, 2016

Hembatterier i flerbostadshus sänker elkostnaderna

Ett stort batteri i källaren som kapar effekttopparna i huset. Det kanske blir verklighet om några år – i alla fall om kostnaden för batterier ytterligare går ner. En investering kan betalas tillbaka på mellan 5 till 7 år.

En ny studie som företaget Power Circle genomfört tillsammans med Mälarenergi, Kraftringen och KIC InnoEnergy visar att energilager placerade i flerbostadshus kan göra stor skillnad för att reducera fastigheternas effektuttag från elnätet. Topparna är oftast på morgonen och mellan 17.00 till 21.00 då vi är som mest aktiva elanvändare.

[ Annons ]

Med batterier av litiumjon-typ kan användarna ”fylla på” tider på dygnet då elen är billig till följd av överskott och sedan när efterfrågan ökar pytsa ut egen lagrad el.

– För en fastighetsägare öppnas då möjligheten att säkra ner i sina fastigheter och få lägre fasta avgifter. Redan idag är många fastigheter översäkrade på grund av att installationerna är gjorda under en tid då hushållsmaskiner krävde större effekt, påpekar Olle Johansson, vd på Power Circle.

Avgörande för ekonomin är förstås kostnaden för batterierna. Idag finns inga på den svenska marknaden för ändamålet. Enligt Olle Johansson bör priset ligga på cirka 450 dollar per kWh. I de simuleringar som gjorts räknar man med att behovet är mellan 08 till 1,3 kWh per lägenhet.

– Man kan tänka sig att batterier som suttit i elbilar kan få en andrahandsmarknad i fastigheter. Kraven är inte lika stora på effekt i ett hus som i en bil, säger Olle Johansson.

Vinsterna med utjämning av el under dygnet är även stora för kraftbolagen som då får en jämnare och säkrare leverans. Lagring av el gör det även lättare att ställa om elproduktionen till fler olika förnybara källor som vind och sol.

I Tyskland är redan 15 000 batterienheter sålda. Där finns också ett statligt investeringsstöd för batterilagring kopplat till solcellsanläggningar.

Läs hela rapporten här. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]