Mer än hälften av de som jobbar hemifrån äter onyttig mat. Dessutom jobbar de längre dagar jämfört med kollegorna på kontoret. Det visar en ny rapport.
Hybridarbetet är numera etablerat, och idag jobbar två av fem av svenskar helt eller delvis på distans. Men för hemarbetaren slarvas det med maten. De är både mer benägna att äta onyttig mat (52 %) och att småäta. De som jobbar hemifrån småäter nästan dubbelt så ofta som kontorsarbetarna – 1,8 gånger/dag jämfört med 1,2 två gånger/dag.
Det visar rapporten Global Eating at Work 2023, där Compass Group låtit fråga drygt 1 800 yrkesarbetande personer om mat, hälsa och arbetsliv.
Rapporten visar även att hemarbetarna arbetar längre dagar jämfört med de som är på kontoret. Över hälften av hybridarbetarna (53 procent) uppgav att de jobbar fler arbetstimmar när de arbetar hemifrån jämfört med på kontoret.
– På jobbet är det lättare att ha regelbundna matrutiner och det kan vara enklare att välja hälsosamma alternativ. Men för den som jobbar hemifrån ser vi att gränserna lätt kan suddas ut båda vad gäller tider och vad man stoppar i munnen, säger Tina Hellstadius, vd Compass Group i Sverige.
Ett sätt att få ordning både på maten och arbetstiden, och samtidigt locka folk tillbaka till kontoret är att arbetsgivaren kan erbjuda bra och hälsosam mat på jobbet, säger Tina Hellstadius:
– Det kan handla om ett bra café, att erbjuda frukost eller bra varuautomater som är ständigt tillgängliga. Våra tidigare undersökningsresultat visar att framför allt unga tycker det är viktigt och kan till och med påverka deras val av arbetsplats, säger hon.