Flera tester visar att limmet i tätskiktsskarvar inte torkar. En stor del av de tätskikt som används idag har allvarliga brister och risken finns för många kostsamma vattenskador framöver.
Plattsättare har sedan 2007 använt ett gummi-lim som nästan aldrig torkar. Nu varnar experter för att många nya badrum kan drabbas av vattenskador.
– Det är en klar risk att använda sådana system, säger Anders Jansson, som ligger bakom SP:s rapport: Tätskikt i våtrum – funktionsprovning av foliesystem.
Där står bland annat att läsa:
”Gummimassa mellan två täta skikt har läckt på flera platser även fast torktiden varit mycket lång. Således är denna skarvmetod inte att rekommendera.”
– Provningen bekräftade bara det vi sen tidigare börjat förstå och även hört vissa hantverkare säga; nämligen att torktiderna är långa när man limmar med tätskiktsgummi, säger Roger Andersson skadeexpert på Dalarnas försäkringsbolag (en del av Länsförsäkringar).
Vi hoppas att vi har fel, men tyvärr tror jag att vi kommer att få se en hel del skador på redan utförda våtrum.” Roger Andersson, Skadeexpert på Dalarnas Försäkringsbolag
Johan Puuri, vd Byggkeramikrådet, BKR, menar att SP:s slutsats att en delvis härdad skarv utgör en risk för läckage inte stämmer, förutsatt att det är ett korrekt monterat system. Han konstaterar också att rapporten från SP baseras på system som då ännu inte var färdigutvecklade.
– I samband med SP-provningarna, som blev kända januari 2011, bad vi Länsförsäkringar att snarast kontakta tätskiktsleverantörerna så snart en skada av denna typ inrapporterats. Inga fall har till dags dato inkommit till oss eller till leverantör, säger Johan Puuri.
Men Roger Andersson tror att mörkertalet är stort och menar att det handlar om mycket små läckage. Han har gjort egna tester och limmat provbitar av folier och förseglingsremsor. Tätskiktsgummit var fortfarande lika blött efter tre veckor.
– Vi hoppas att vi har fel, men tyvärr tror jag att vi kommer att få se en hel del skador på redan utförda våtrum längre fram i tiden. De gummi-limmade systemen kräver en extrem noggrannhet av den som utför montaget, säger Roger Andersson.
Foliesystemet används sedan 2010 som tätskikt i våtzon 1 på lätta underlag enligt BKR:s och GVK:s (Golvbranschens våtrumskontroll) branschregler. Dessa skarvas vanligen ihop med antingen ett härdande lim eller så används ett tätskiktsgummi.
Men hur är det då möjligt att de klarat sig igenom och fått godkänt i tester?
– Leverantören har ju obegränsat antal försök på sig i laboratoriet, vi får aldrig reda på hur många gånger man provade innan man klarade provet. I fält så får hantverkarna bara en chans att lyckas med tätheten, säger Roger Andersson.
Han menar att även om provningen är ganska tuff så kan små läckage som inte syns på provlådans utsida slinka förbi.
– Och det överskottsgummi som ligger synligt precis i kanten kan torka och bilda ett vattentätt skikt just vid ytan. Det räcker för att det ska klara testerna. Men det är absolut inte långsiktigt hållbart, säger Roger Andersson.
Fakta/ Tätskicktsfole
Tätskiktsfolie är en slags vatten- och ångtät duk som installeras under kakel och klinker på golv och väggar i våtrum. De ska godkännas av branschorganisationen Byggkeramikrådet. Tätskikt godkänns tillsammans med fästmassa, keramiska plattor och fogmassa i system och ska uppfylla krav på täthet, vidhäftning, deformationsupptagningsförmåga och förseglingars täthet efter rörelse.