Jonas Hansson, vd Helsingborgshem och Lars Hansson, ordförande tar emot Bopriset på Tak i Stockholm.
Publicerat 6 december, 2018

Helsingborgshem vinner Bopriset

Det nyinstiftade Bopriset tilldelas i år Helsingborgshem och stadsdelen Drottninghög som nyligen rustats upp. Priset delas ut av Boinstitutet till minne av Josef Frank.

– Nya Drottninghög visar på betydelsen av dialog med boende, bred samverkan, och hur viktigt det är med en lokal bostadspolitik, präglad av långsiktighet och vilja att skapa en attraktiv miljö i hela staden, säger Moa Andersson, verksamhetsledare för Boinstitutet och sammankallande för Boprisets jury.

[ Annons ]

Stadsdelen Drottninghög i Helsingborg är ett klassiskt miljonprobgramområdesom rustats upp och utvecklats med stor respekt för de boendes villkor och önskemål. Därför tilldelades projektet årets Bopris som delas ut av Boinstitutet till minne av Josef Frank.

Jonas Hansson, vd Helsingborgshem och Lars Hansson, styrelseordförande, tog emot utmärkelsen och 100 000 kronor i vinstsumma vid prisutdelningen på Tak i Stockholm.

– Vi är väldigt glada över utmärkelsen. Vägen till framgången är engagerade medarbetare och att vi lyssnar på och har en aktiv dialog med boende, stadens olika förvaltningar och andra samarbetspartners. En gemensam syn har också underlättat för styrelsen att kunna fatta framtidsinriktade beslut i brett samförstånd. Vi funderar över hur prispengarna bäst kan användas för barn och unga och vill satsa på simundervisning i samarbete med Drottninghögsbadet med flera, säger Lars Hansson, ordförande i Helsingborgshem.

Insatserna som Helsingborgshem gjort i Drottninghög omfattar både upprustning och nybyggnation, ett arbete som skett i samverkan med kommunen, det lokala näringslivet och boende i stadsdelen. Samarbetet har resulterat i förhållandevis låga hyreshöjningar som gjort att hushåll med lägre inkomster har råd att bo kvar.

Läs juryns motivering här 

Fakta: Bopriset

Bopriset är instiftat av Boinstitutet och delas ut med stöd av Svensk Tenn. Juryn för Bopriset består av Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö och tillförordnad riksarkitekt, Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet, Li Pamp, programledare och journalist, Viktoria Walldin, antropolog, White arkitektbyrå, Erik Stenberg, lektor på KTH samt expert på miljonprogrammet och Peter Majanen, grundare av strategi- och analysföretaget Quattroporte.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]