[ Annons ]

Stefan Timan, Affärsområdeschef för transaktionsrådvigning på Svefa,
Publicerat 6 juli, 2022

”Helhetsgreppet är den största utmaningen”

Stefan Timan, Affärsområdeschef för transaktionsrådvigning på Svefa, diskuterade fastighetsmarknaden i skuggan av krig, pandemi och osäkerhet. Vi fick en kort pratstund om det, och om Almedalsveckan i allmänhet.

Vad är det för framtid fastighetsmarknaden står inför?

– Fastighetsmarknaden går såklart alltid upp och ner i olika cykler. Det vi ser nu är att det i det kortsiktiga perspektivet finns problem i nyproduktionen med materialleveranser, materialtillgång och kostnadsutveckling. Det blir ett hack i kurvan vad gäller nyproduktion, men det kommer förr eller senare att gå över. Det som är viktigare att förstå är den nya räntenivån. Vad är det långsiktigt nya priset på pengar. Det är ju nästan en hel generation som har upplevt en otroligt låg räntenivå.

[ Annons ]

Är den nya nivån kanske en mer normal nivå?

– Det är en relevant fråga och kommer att påverka prissättningen i branschen framåt. Sen står vi också inför att det just nu är svårt att få tag på pengar. Obligationsmarknaden är mer eller mindre stängd för finansiering i det korta perspektivet. Det kommer väl också att lösa sig över tid, men den långsiktiga påverkan återstår att se.

Vilka är de största utmaningarna framåt?

– En stor utmaning är att få långsiktiga villkor. Och de ser lite olika ut för olika segment. Det är klart att det påverkar branschen väldigt mycket om vi först har ett investeringsstöd som sedan bara försvinner, och som må hända kommer tillbaka igen efter valet. Så att få de långsiktiga spelreglerna på plats är ju alltid viktigt för en bransch. Där finns det en del saker att göra, kanske främst vad gäller bostadsbiten. Den kommersiella kontorsdelen påverkas av andra saker, som hur man ska hantera solenergi exempelvis. Men det är just helhetsgreppet som är den största utmaningen.

Vad ser du för förslag till mer långsiktiga lösningar?

– Det behövs en blocköverskridande överenskommelse kring hyressättningsfrågan som ju idag är ett lappverk av presumtionshyra och bruksvärdeshyra till exempel. Samt att säkerställa hur skillnader mellan det ägda och hyrda boendet ska vara.

Hur anser du att det borde lösas?

– Jag kan självklart ha en personlig uppfattning om hur jag tycker att man ska lösa det, men det är någonstans upp till politiken att våga kliva fram. Det är ett väldigt komplext område eftersom det omgärdas av mycket tyckande, vilket kanske är en bidragande faktor till att det aldrig händer något riktigt. Det tillsätts utredningar som skrapar lite på ytan, men några initiativ till överenskommelse har jag tyvärr inte sett. Förutom då regeringen som föll på grund av frågan kring marknadshyra. Det må hända att politiken blev något skrämd av det utslaget, att de såg det som mer effektivt att hålla sig undan bostadspolitiken för att inte riskera falla.

Hur tycker du att bostadsfrågan har stått sig i stort under årets Almedalen?

– Det är väl som alltid under Almedalsveckan, att det finns ett antal bostadspolitiska inslag. Men jag tycker samtidigt att bostadsfrågan aldrig berörs fullt ut på agendan. Nu går vi dessutom mot ett val där bostadsfrågan inte får tillräckligt med plats den här gången heller.

Något som var konkret här i Almedalen?

– Det närmsta vi kommit är Ebba Busch som nämnde det här med småhusfrågan, som jag ju tror är ganska bortglömd. Jag skulle med andra ord säga att det är som vanligt, frågan är för lågt prioriterad.

Vad hade du velat se diskuterades mer?

– Jag hade verkligen velat ha en större politisk debatt med ledande politiker om att det är sådana enorma trösklar att komma in på marknaden. Vi kan inte lösa det genom att föräldrar ska behöva belåna sitt befintliga boende, för det kan inte alla göra. Hyresrätter finns inte för det är för lång kö, och det ägda boendet är för dyrt. Det är dåligt för Sverige. Jag hade önskat en debatt kring detta på en annan nivå.

Så här på sista dagen, hur skulle du summera Almedalens comeback?

– Jag tycker att Almedalen har gjort en bra sådan. Det fanns nog flera som var fundersamma inför om Almedalen har en plats efter pandemin, kommer folk att delta och kommer det vara lika värdefullt? Det är något färre människor här. Men jag tycker att årets Almedalen, utifrån mitt perspektiv, har visat att det är en viktig plats att vara på och att det behövs.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]