[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 22 januari, 2021

Helgtankar: Ytterligare ett par saker vi borde prata om

Saker vi borde prata om och saker vi helst borde låta bli men bara måste. Där har du temat i dagens lilla text från redaktionschefen.

Snart kan man äntligen gå på rockklubb och få en spruta uppskjuten i armen. Som jag har längtat!

Det där borde jag ha låtit bli.

[ Annons ]

Det borde jag verkligen.

Naturligtvis inser jag hur dumt och barnsligt det framstår. Det är också en sån formulering som kräver en spaltkilometer avståndstaganden och försäkringar att man inte har den minsta avsikt att mena vad man just skrivit. Och då bör man ju i regel avstå. Jag är trots allt en plikttrogen hemarbetande redaktör och inte Johnny Thunders.

Det är en hopplöst rockromantiskt förlegad skrivning. Men den har legat där och pockat på uppmärksamhet enda sen i tisdags. Och det är trots allt sant.

Det är som den diskussion jag hade med en yngre kollega kring att sätta rubrik på en artikel om avloppsvärmeväxlare. Som hur varje gång det skrivs om VA-frågor i dagspress så görs det med ordet ”bajs” i rubriken. Det slår aldrig fel, kolla själv. Naturligtvis förstår man på redaktionen det fåniga i det hela, men behovet att lätta på trycket tar över.

Nu handlar det alltså om klubb- och konsertarenan Fållan i Slakthusområdet, som efter månader av verksamhetsstopp i tisdags meddelade att man nu ställer om för att bli ett tillfälligt massvaccinationscentrum. Ett smart upplägg. Lokalen är redan anpassad för att hantera stora flöden säkert. Och ju snabbare de kan bidra till att få ut vaccinet, desto snarare kan de återöppna för konserter och klubbar.

En återuppväckt diskussionen om kulturens roll i stadsutveckling är en av de saker jag personligen hoppas mest på i år. Strax innan jul ställde vi frågan till fem branschpersoner vad de hoppas ska ta mer plats i debatten 2021. Nu är vi redan en bra bit på det nya året (på papper kunde ni läsa deras spaningar redan 2020), men det är högst aktuellt ändå. Det önskas en diskussion om hur både ägda och hyrda bostäder ska kunna bli mer åtkomliga för hushåll med lägre inkomster, större fokus på äldres boendesituation, att vi tar tag i de enorma kostnader som byggfel årligen kostar. Du läser deras spaningar här.

Själv tycker jag att, utöver att få gå på rockklubb, att vi snart behöver tala lite om digitalisering. Inte så mycket i aspekten hur vissa ligger efter, utan hur fruktansvärt omodernt det blivit. Kanske är jag bara motvalls, men jag tycker verkligen inte att de digitala mötena känns så moderna. Och all denna hårdvara som vi fortfarande tvingas släpa runt på. Så jag hoppas att vi kan få ett större fokus på den fysiska upplevelsen och hur det digitala ganska obemärkt kan fungera som ett stöd när restriktionerna lättar.

Som jag ser fram mot både spruta och klubbande.

Erik Hörnkvist, redaktionschef

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]