[ Annons ]

Som gjord för en rank färd.
Publicerat 25 september, 2020

Helgtankar: Vinglig färd på ideologiska vågor

En inställd tur i rank kajak och avsaknad av pragmatism i bostadspolitiken. Fastighetstidningens Erik Hörnkvist förklarar hur det hänger ihop i ett samtal med Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig.

En viss pragmatism är ofta nödvändig.

Det visar inte minst Fastighetstidningens porträtt ”På ny spelplan”, där du möter Fastighetsägarnas relativt nytillträdde vd Anders Holmestig. Ett reportage som bokstavligen hade kunnat kantra totalt.

[ Annons ]

Intervjun var avklarad och jag diskuterade möjliga bildupplägg med skribenten. Eftersom Anders har som mål att utanför arbetet testa en ny aktivitet var valet enkelt. I år var målet att behärska paddling.

Perfekt tyckte redaktören, jag alltså, som nyligen utökat kajakflottan med en VKV 100. Det är en klassisk svensk tävlingskajak i trä. Objektivt sett den vackraste kajak som någonsin tillverkats. Vilka bilder det skulle bli! Att den är hyfsat svårpaddlad, det tog mig denna sommar att komma runt Årstaviken utan dopp, såg jag som ett mindre problem. Äsch, Anders verkar ju vara en målmedveten person, har han satt som mål att lära sig paddling fixar han det.

Jag hade redan hunnit skissa på bildupplägg och rubriken var mer eller mindre satt när det kröp fram. Det var visst ett missförstånd – padel, alltså racketsporten, och inte paddling.

Även om det naturligtvis inte på långa vägar är lika snyggt med en svettig rackethall så var det bara att pragmatiskt släppa bilden av smäcker hondurasmahogny som klyver en tidig morgonkrusning på Mälarens vattenspegel.

I vår intervju berättar Anders om de utmaningar han nu står inför. I bostadspolitiken går de  ideologiska vågorna höga. Men att de också kan röra sig i tämligen ologisk riktning är något Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig också kunnat erfara. Sällan finns den pragmatism där man, efter insedd fakta, går från paddel till padel.

Att bostadsfrågor är ideologiskt drivna är självklart. Men själv förvånas jag ofta över hur illa den ideologiska fanan, vad den än må vara, i många fall matchar de mer realpolitiska ståndpunkterna. Ett exempel: ur ett vänsterperspektiv är det självklart att ta strid mot en marknadsanpassning av hyror. Mindre logiskt är att hårdnackat ta strid för ett bruksvärdessystem som, om man hårdrar det en smula, är som är klippt och skuret för renovräkning.

När jag över en kopp kaffe pratade med Anders kring detta igår sa han att det såklart inte kom som en chock att det finns tydliga ideologiska skiljelinjer i bostadspolitiken. Men han förvånades över att det var så låst.

– Det är en tydligare uppdelning i vänster- högerskala än vad jag är van vid från tidigare.

Ett exempel är utredningen ”Mer effektiva hyresförhandlingar”. Att man från flera håll tydligt tar position mot marknadshyror är fullt logiskt. Men det förvånar att man med sån självklarhet värnar ett bruksvärdessystem som så uppenbart i många fall missgynnar hyresgäster med små marginaler.

Och det ska såklart sägas att det går att lyfta fram exempel på ologiska ideologiska låsningar även från annat håll.

– Det känns som att det på många håll inte finns någon vilja till förändring alls. Det kan såklart vara bekvämt. Då utmanar man inget. Väldigt snabbt blir det ett högt tonläge utifrån färdiga åsikter som man håller fast vid. Då blir det såklart svårt att ha en konstruktiv dialog, konstaterar Anders Holmestig.

Han känner inte igen det där från tiden som vice vd och näringspolitisk chef på LRF. Visst var det tuffa tag mellan bönder, livsmedelsindustri och dagligvaruhandel.

– Men det präglades inte av ideologi utan handlade om affärer.

Men den egna organisationen då? Det är ju knappast så att Fastighetsägarna inte gått att sortera in mellan höger och vänster.

– Men jag upplever att vi mer och mer klivit ner från en ideologisk position för att istället mer pragmatiskt skapa utrymme för att testa nya modeller. Men såklart att vi måste ha en grund för var vi står och vilka värden vi inte kan överge, annars blir det otydligt. Men det är viktigt att inte alltid ha färdiga lösningar, säger Anders Holmestig.

Men hur rimmar med hans egna C-märkning? Anders Holmestig arbetade innan sin tid på LRF som politisk sekreterare och politiskt sakkunnig och i Centerns samordningskansli i Regeringskansliet.

– Det finns såklart de som vill klistra på en politisk etikett på mig. Men i möten med politiker upplever jag det inte som något problem att jag varit poliskt aktiv. Snarare ser man det som en fördel att man förstår rollerna.

Anders Holmestig talar om hur han under sin tid på regeringskansliet ofta insåg att han själv i förväg hade kunnat skriva talepunkterna åt de organisationer han träffade.

– Då blir det förutsägbart och ointressant. Av intresseorganisationer vill man som regeringstjänsteman eller politiker ha hjälp att hitta alternativa lösningar på problem.

Men funkar det även på en färd över bostadspolitikens ideologiska vågor?

– Jo, jag har såklart en hel del kontakter med socialdemokratin just nu. Det går att föra bra resonemang. Jag upplever att de är nyfikna och öppna för att komma framåt. Fast hyresfrågorna är ju uppenbart tuffa för socialdemokratin, med Hyresgästföreningens långa koppling till arbetarrörelsen. Men internt upplever jag att man är öppen för utveckling. Det kan nog vara bra att gå in i detta med samma attityd som att lära sig behärska något nytt varje år. Men jag tror att det kommer bli mer som att paddla en rank tävlingskajak än att slå boll över nät.

Erik Hörnkvist, redaktionschef

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]