[ Annons ]

Tjärven förevigad under en rekogniseringstur. Foto: Johanna Löfvenius
Publicerat 14 maj, 2021

Helgtankar: Välkomna till AjvideWorld!

Kristi himmelsfärdshelg och Fastighetstidningens Erik Hörnkvist vaknar upp ur en zombieartad slummer på landstället för att sätta sin del av tillvaron på kartan.

Båten är ilagd. Löven från stora eken uppkrattade. Och det är ännu inte dags att sätta potatis. Tid för Vänligheten. Denna lilla text skrivs under en tillfällig paus i läsandet av John Ajvide Lindqvists senaste roman i en för ändamålet lämplig sittmöbel på Rådmansö.

Att nämna plats och författare är i inte enbart textbrodyr, utan centralt för det resonemang som nu ska följa. Jag ämnar nämligen sätta Rådmansö på kartan. Och det med nämnde skräckförfattares hjälp. Det kanske bör läggas till att John Ajvide Lindqvist ännu ej är vidtalad. Men han bor ju i krokarna, så det pappersbestyren kan vi nog lösa över en fika på Gräddö Bryggcafé.

[ Annons ]

Som bakgrund och orientering i placemakingens svåra konst rekommenderas Fastighetstidningens intervju med journalisten Christian Daun, som har skrivit boken Draksådd. Det är en bok om de haverier och fiaskon som ofta följer när ”kommunen ska sättas på kartan”. Det investeras miljoner i medeltidsvärld för hela familjen och norra Europas största träbjörn, men allt som sedan återstår är gigantiska monument över kommunala feltänk.

Det kan vara bra att ha som bakgrund när ni överväger en mer professionell investering i temaparken som snart börjar växa fram här på Rådmansö.

Välkomna till Theme Park AjvideWorld!

Romanen Vänligheten utspelar sig inne i Norrtälje stad. En höstmorgon 2018 står det en klargul, låst container i hamnen. Ingen vet hur den har kommit dit. Men när den öppnas förvandlas hela staden. Den vardagliga vänligheten vittrar sakta bort. Ingen kan som John Ajvide Lindqvist fånga skräcken i det vardagliga och samtidigt berätta så mycket om vår samtid.

När jag åker in till Ica Flygfyren, en central plats i boken, för att fylla på förråden förvånas jag över att ingen ännu slagit mynt av Vänligheten. Men kanske är det först till sommaren som stadsvandringarna i romanens spår annonseras ut. Ni börjar nu redan förnimma potentialen i detta projekt.

Dock börjar själva Ajvide-land en bit utanför stan. Som första åtgärd rekonstrueras klottret på bergväggen intill Kappelskärsvägen i höjd med avfarten till mormor och morfar. Kanske var det samtidigt som de försvann som någon klåpare till tjänsteperson fick för sig att sanera. Eller så bleknade det bara bort. Men här i Vretabacken läste man alltid ”Tindalos” i stora vita bokstäver på den sprängda bergsväggen.

Tindalos hundar är fiktiva djur som förekommer i flera klassiska skräcknoveller. Ett slags demoner från en annan dimension, som i John Ajvide Lindqvist novell Tindalos (finns med i novellsamlingen Låt de gamla drömmarna dö) blir en räv som springer över vägen just här i Vretabacken och förebådar ondskan. John Ajvide Lindqvist har såklart passerat klottret åtskilliga gånger.

Du skakar av dig obehaget samtidigt som du passerar Nenningesund. Värt att notera är föreningen Nenningesund som aktivt arbetar för att muddra och öppna den historiska förbindelsen och åter göra Rådmansö till en ö på riktigt (det har inte John Ajvide Lindqvist skrivit om). Stanna till på fantastiska Rådmansö Bageri som snart kommer att inkorporeras i parken. Det återstår för våra dekoratörer att återskapa det ursprungliga, och min barndoms, Tures Livs in i minsta detalj. Tyvärr måste jag meddela bagaren att det var väldigt dumt att de rev det stora gröna tältet för bara någon månad sedan. Så här skildras det i romanen Låt den rätte komma in när Oskar besöker pappan som bor i Lågarö:

”Södersviks affär såg lika skräpig ut som alltid. Skyltar och vimplar som fått sitta kvar i väntan på nästa sommar fick hela affären att se ut som en överdimensionerad glasskiosk. Det stora tältet bakom affären. Där man sålde trädgårdsredskap, jord, utemöbler och liknande var ihopknutet för säsongen.”

Efter att ha njutit av länets bästa kardemummabullar rekommenderas en oförglömlig vampyrupplevelse i folkhemsmiljö inne i det tältets råfuktiga dunkel.

Har man sett guldbaggebelönade filmen Gräns så anar man vad som möter våra finländska gäster som anländer via Kappelskär färjeterminal. Naturligtvis tas man emot av tullinspektören Tina som med sitt extraordinära luktsinne bjuder på en oförglömlig tullupplevelse. Inga varor att deklarera? Skulle inte tro det va?

Alla som läst novellen eller sett filmen vet att det visar sig att Tina egentligen är ett troll. Ute i ankomsthallen rekommenderas ett besök i den unika trollshoppen. Här finns Tina som sten-, penn- och trädgårdstroll. Här kan du också boka paddelturen ut till den ödsliga fyrön Tjärven, som likt en stor ubåt i övervattensläge vilar längst i öster vid Söderarmsinloppets yttersta gren.

”Fatta när höststormarna kommer här. Den där jäveln är byggd för att klara en tsunami.”

Tjärvens klippor har ett flertal inskriptioner ristade av (möjligen) människor som av olika skäl haft anledning att vistas på ön. Inskriptionen ”Ensamhetens ö” gjordes av värnpliktiga som under andra världskriget gjorde sin beväringstjänst på ön och förekommer i John Ajvide Lindqvist novell Tjärven.

Här går det bara att ta sig i land när havet är stilla, vilket också borgar för en exklusiv upplevelse i splatter-miljö. Vi rekommenderar dock att du tar del av villkoren, som du kan få via e-post. Den enda möjliga angöringsplatsen är den lilla klipplagunen där också drunknande zombies flyter in. Är du sist att lämna, är du också den enda som lämnar. Exklusivt så det förslår!

Redan nu går det bra att göra en Facebook-incheckning i Människohamn. Det har undertecknad sett till. På denna obestämbara plats ute i havsbandet åker du flakmoppe med två spöken som citerar Smiths-texter. Här bjuds även möjligheten att dricka malört i sällskap med en GB-gubbe. (Det är alltså meningen att du ska läsa böckerna nu för att plocka referenserna).

Bästa övernattningen bjuder Gräddö Camping – som snart döps om till Himmelstrand. Tryggt vaggas du till ro i ett artificiellt grillos, för att vakna upp i total tomhet med bara husvagnsgrannarna en katt och en hunds som sällskap. Gräset sträcker sig i så långt blicken kan nå och himlen är oskyldigt blå.

Nu när du fått ta del av hur en professionell konsult jobbar, så kan det vara intressant att via länken här ta del av ett par mindre genomtänkta exempel i vårt reportage I draksåddens land.

Innan vi skiljs vill jag också meddela att jag troligen kan vara lite svår att nå här på Rådmansö, förlåt AjvideWorld. Investeringsförslag skickas lämpligen per e-post.

Erik Hörnkvist, redaktionschef

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]