[ Annons ]

Inte på väg till Almedalen, men förhoppningsvis till någon ö för att stilla kontemplera vad som egentligen hände denna märkliga vår. Foto: Johanna Löfvenius
Publicerat 3 juli, 2020

Helgtankar: Saknar nog Almedalen trots allt

Han har inte direkt längtat efter Almedalen. Men Fastighetstidningens redaktionschef Erik Hörnkvist konstaterar samtidigt att veckan i Visby på riktigt verkligen behövts detta märkliga år.

Hur känns det att inte åka till Almedalen i år? 
– Almedalen är ju som Almedalen är. Superengagerande när man väl är på plats, men inte direkt så att jaga längtar. Att försöka bevaka det som journalist kan vara en mardröm. Seminariet som man tänkt ska utmynna i en engagerande artikel visar sig vara en panel som drar varsin trött powerpoint ackompanjerat av ljumma instämmande nickar, detta medan årets hetaste debatt utspelar sig runt hörnet.

Men är det nåt du ändå saknar?
– Almedalen är ju trots allt en ganska bra terminsavslutning och ett bra tillfälle att stämma av vad som är på tapeten just nu. Efter den här konstiga våren hade det verkligen behövts. Denna märkliga vår har det talats engagerat om behovet av en omstart. Men, inte minst när man försöker skriva om det, det är ganska diffust. Jag håller med Viktoria Walldin om att de digitala initiativ som dykt upp inte riktigt flyger. Kanske hade en intensiv Almedalsvecka get en klarare bild av vad en omstart egentligen innebär.

[ Annons ]

Vad hade du tagit upp om du åkt?
– Nu är det ju inte jag som tar upp saker. Men om jag fått önska hade jag gärna sett en diskussion där fastighetsbranschen vågat vara lite mer politisk. Eller i alla fall fört en diskussion om hållbarhetsarbete i ett nytt politiskt landskap.

Hur menar du då?
– Ja, att bolagen kommit långt med hållbarheten är ju ingen större grej längre. Visst återstår det enormt mycket att göra. Men det råder ändå något slags konsensus kring i vilken riktning arbetet bör ta. Därför blir det ärligt sagt tämligen ljumma diskussioner. Men jag är oerhört nyfiken på vad som händer när, eller om, politiken ändrar kurs. Det var ju inte jättelänge sedan det suckades över hur de då sju riksdagspartierna alla i plöjde i samma socialliberala fåra. Så är det ju inte riktigt nu. En våg av nationalistiska och antiliberala idéer sköljer över västvärlden. Såklart att ingen tagit en position mot exempelvis FN:s 17 hållbarhetsmål. Men jag har svårt att se att den politiska omsvängningen i förlängningen inte skulle påverka grunderna för hållbarheten. Kanske inte så mycket när det gäller de gröna frågorna. Men hur påverkas ett bolag som identifierat mångfald och jämlikhet som affärskritiska frågor. Blir det en anpassning efter nya omständigheter. Eller tvingas man ta en politisk konfrontation? Det är såklart ett rent hypotetiskt resonemang, men jag hade suttit längst fram på ett seminarium.

Vad gör du istället?
– Jobbar på och försöker så smått att ställa om till semesterläge. Ledigheten är enormt välbehövlig. Jag har aldrig varit så trött någonsin. Men som sagt, det hade behövts något slags sammanfattande avslut. Fast vi är ju inte där än. Men det blir svårt att ladda om för en oklar omstart som är lika oklar när den egentligen ska ske. Mats Hederos säger att han ska ägna semestern åt att fundera på vad coronakrisen kommer att innebära för framtiden. Det blir nog så, även om jag kanske ännu mer grubblar kring vad tusan det egentligen var som hände.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]