Det hade kunnat vara stora nyheter om hyressättning nu och i framtiden. Men det var mest bara en rad oklarheter, konstaterar Fastighetstidningens redaktionschef.
Det är på många sätt ganska typiskt att veckans största bostadspolitiska nyhet handlade om en positionsförflyttning, så hårfin att vi får plocka fram svepelektronikmikroskopet för att analysera den.
Det hindrade inte exempelvis Nooshi Dadgostar från att känna ett knytnävslag i magen på Sveriges hyresgäster. Det samtidigt som man i den högra ringhörnan sträckte handskarna mot skyn och manade på regeringen att sätta fart med att göra verklighet av den utredning som samlar damm i nån byrålåda på Rosenbad.
Detta sägs alltså vara veckan då SD öppnade för marknadshyror. Det framkom visserligen ganska tydligt redan i Altingets artikel att det varken lär bli någon käftsmäll eller letandes i byrålådor.
Hemskt ledsen att göra er besvikna. Jag har för säkerhets skull pratat med SD:s bostadspolitiske talesperson Mikael Eskilandersson. Han som alltså i Altingets intervju sa: ”Denna fråga är en sådan fråga vi kan diskutera.”
Det säger han också när jag frågar. Men det är rätt tydligt att han då menar kan diskutera i bemärkelsen att allt egentligen är förhandlingsbart i politiken. Möjligen att han antyder att fri hyressättning i nyproduktion inte är den rödaste av SD:s linjer.
– Men vi menar fortfarande att införandet av fri hyressättning i nyproducerade lägenheter är ett steg mot att införa marknadshyror i hela bostadsbeståndet, ett steg som Sverigedemokraterna egentligen inte är beredda att ta.
Men i ett annars så orörligt politikerområde kan såklart även ett steg som egentligen inte vill tas upplevas som ett kliv i sjumilastövlar.
Vad var det då som föranledde detta SD-utspel som möjligen skulle kunna motivera resterande Tidögäng att börja diskutera ett omtag av SOU 2021:50? Partiet har ju haft hyfsad framgång att få igenom sin politik. Vad är det man nu så gärna vill få igenom att man är beredda att vaska hyressättningen.
Inget utespel alls förklarar Mikael Eskilandersson.
– Altinget sökte mig med anledning av att Moderaterna hade tagit beslut på sin stämma att driva på förslaget om fri hyressättning. Det är ju tre partier i Tidösamarbetet som är för. Så då är det ju en ganska naturligt att fråga hur jag ställer mig.
Och vare sig Mikael Eskilandersson eller partiet i övrigt har som sagt inte ändrat ståndpunkt.
– Vad jag egentligen sa var att vi är öppna att diskutera alla frågor. Men det lades fram som att det vore ett nytt ställningstagande att vi ville diskutera just denna fråga. Vi diskuterar naturligtvis alla frågor inom Tidöavtalet.
Typiskt va? Det lät ju så nära.
Möjligtvis att han slänger in ett litet hopp – eller ett fjäderlätt knytnävslag i magen:
– Det såklart, om det är tre partier som vill detta väldigt mycket – och vi vill en massa andra saker – då kanske det någonstans går att komma överens.
Ganska typiskt är också att Fastighetstidningens rubrik över nyheten om årets första stora hyresöverenskommelse innehåller ordet oklar. Vi behövde dock inte leta fram svepelektronikmikroskopet, det räckte med ett telefonsamtal till motparten Balder för att förstå att den snitthöjning på 4,5 procent som just meddelats av Hyresgästföreningen kanske snarare var 6 till 7 procent. Den faktiska höjningen varierar såklart alltid beroende på om man tittar på äldre bestånd eller nyproduktion och så vidare. Men här fanns bland annat ett permanentat kristillägg, som av oklar anledning inte kommunicerats.
Men nu är det jag som är luddig. Anledningen är såklart inte det minsta oklar. Detta handlar ju snarare om hur resterande del av det stora hyresförhandlingsspelet ska spelas, än vad som kommer att stå på 3000 hyresavier.
En inte helt oviktig detalj i Hyresgästföreningens pressmeddelande löd:
”Parterna har i denna förhandling beaktat den partsgemensamma överenskommelsen om grunder för de årliga förhandlingarna.”
I översättning betyder det: Vi har kört den deal som vi kom överens med stora delar av branschen om, och då blir det alltså så att hyrorna max kan höjas med 4,5 procent. Stjärnstopp!
Men enligt Niklas Dabrowski på Balder var det trevliga sällskapsspelet Trepartsöverenskommelsen bara en kort vända uppe på bordet, för att sedan ställas tillbaka i hyllan. Hur det hela egentligen ska tolkas lär vi få höra mer om. Sällskapsspelet är ju årets julklapp!
Erik Hörnkvist, redaktionschef