Märta Stenevi är ny bostadsminister. Men vad innebär det i praktiken? undrar redaktionschef Erik Hörnkvist.
Ingen lär ha undgått att Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör Märta Stenevi utsågs till jämställdhets- och bostadsminister, med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering.
En viss omstrukturering av frågorna alltså. Vilken betydelse det får återstår att se. Men man ska såklart komma ihåg att flera stora reformer på bostadsområdet redan rullar på i olika utredningar oavsett vem som sitter som minister.
Jag ägnade en stund åt att bolla utnämningen med våra vänner på bostadsbubblan.org. Caroline Szyber, som har koll på politiken från sin tid som riksdagsledamot för KD, tycker att det var ett bra val.
Kanske är den viktigaste förändringen byte av departement. Att bostadsfrågan nu ligger på arbetsmarknadsdepartementet kan tyckas avigt. Men Simon Imner, bostadsanalytiker på Tyréns, ser möjligheter.
– Jag tror det finns en liten men god chans att man äntligen börjar förstå bostads- och arbetsmarknad som ett gemensamt politikområde. Man kan ju hoppas!
Hans förhoppning är att bostadsfrågornas förflyttning till arbetsmarknadsdepartementet skulle kunna ge ny kraft åt evighetsfrågor som: bostadsbristens påverkan på kompetensförsörjningen i starka arbetsmarknadsregioner, kreditrestriktioner, krav på tillsvidareanställning för att få skriva på hyreskontrakt med mera. Kanske också en coronarelaterad fråga som om arbetsplatsens framtid är i hemmet eller på kontoret.
Bostadsforskaren Fredrik Kopsch reser dock frågan vad som egentligen ligger på bostadsministerns bord. Förändringar i lagar ligger ju till stor del hos justitieministern och skatteförändringar hamnar på finansdepartementet.
– Jag tror att det finns en uppfattning att bostadsministern kan påverka allt bostadsrelaterat. Men jag är själv lite osäker på vad som egentligen finns i bostadsministrarnas verktygslåda. Kanske är det inte en slump att det enda de lyckas göra är att tillåta lite större friggebodar varje gång? skriver Fredrik Kopsch lakoniskt.
Intressanta frågor som Fastighetstidningen lär ha all anledning att återvända till den närmaste tiden.