[ Annons ]

Publicerat 15 januari, 2021

Helgtankar: Ingen domedag idag heller

Kanske hade domedagsprofetiorna om kontorsflykt och allmänt elände bara inte hunnit fram till fastighetsanalytikerna? Men Fastighetstidningens Erik Hörnkvist får konstatera att rubriken ”Överraskande bra siffror” fortfarande ser ut att hålla.

Jag lekte med tanken på ett nattsvart omslag med ett enda ord: KRISEN!

Men så behagade David Grossman leverera ett reportage som sa något helt annat. 

[ Annons ]

Jag har såklart inget eget intresse av att putta fastighetsbranschen över stupet. Inte mer än att det som tidningsmakare finns en viss lockelse i att ta till krigsrubrikerna. Och att det är en aningens för lätt att dras med i den allmänna dysterheten. Men reportaget, som alltså är en genomgång av fastighetsbolagens kvartalsrapporter, fick rubriken ”Överraskande bra siffror”. Du läser det här.

Det är slående hur ett nattsvart andra kvartal ganska snabbt vände till en rejäl stärkning av marknaden fram till det att reportaget skrevs.

”Överraskande bra,” säger Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Propery Partners, redan i ingressen.

Men det var trots allt ett tag sen det skrevs. Kanske hade domedagsprofetiorna om kontorsflykt och allmänt elände bara inte hunnit fram till fastighetsanalytikerna. Jag ringer upp Mikael Söderlundh för att höra om det är nu den stora krisen trots allt kommer?

– Nä, tittar man på fastighetsmarknaden blev det en riktig pangavslutning på året. Det var den högsta transaktionssiffran någonsin i december. Det gjordes affärer för över 55 miljarder i Sverige. Så det är inte nattsvart alls. Dessutom kunde man se en tydlig breddning av marknaden. Det var inte bara bostäder och samhällsfastigheter som det investerades i, utan man börjar snegla på att köpa kontor, industri och till och med butiker.

Men hur går detta ihop? Läser inte folk tidningar? Har de inte noterat att vi inte tänker återvända till kontoren? Och krisen i den fysiska handeln ska vi inte tala om. Eller?

Mikael Söderlundh menar att det möjligen kan vara så att man har en lite annan syn när man är i branschen än om man står utanför och kikar in genom det sotade glaset.

– Tittar man på siffrorna så ser man att de flesta betalar sina hyror. Såklart finns det branscher som har problem. Men där har det funnits stöttning från staten och från fastighetsägare. Detta samtidigt som det funnits mycket och billigt kapital som behövts investeras någonstans. Det har hållit igång transaktionsmarknaden. Tittar man på hyresmarknaden så är den ju trögrörligare eftersom många sitter i långa kontrakt.

Mikael Söderlundh håller med om att en av de stora ödesfrågorna såklart är huruvida kontorsmarknaden kommer att genomgå en stor strukturomvandling. Men han tror att marknaden visserligen kommer att vika, men snarare i form av en naturlig avmattning än den stora kraschen.

Fast om våra framtida kontorsvanor kan han såklart veta precis lika lite som alla vi andra som vill vara med och spekulera. Vad han dock som analytiker har en vana av är att se är hur vi generellt har en förmåga att överdriva riskerna. Det är lätt att extrapolera vad som i långa loppet visar bara vara krusningar på ytan. Av flera anledningar är det knappast troligt att hemarbete helt kan ersätta kontor.

Jag ställer den klassiska sportfrågan ”hur känns det?”. Alltså hur har det varit att verka som analytiker denna tid med så sjukt många osäkerhetsmoment. Kul eller bara ont i magen?

– På ett personligt plan har det ju såklart varit hemskt att se hur pandemin drabbar så många. Men att det med vaccinet förhoppningsvis börjar ordna upp sig.

Vi pratar om hur lätt det är att känslan av oro på det personliga planet smittar den yrkesmässiga bedömningen (som att överväga svarta omslag). Där har Mikael Söderlundh fördelen att ha siffrorna att ty sig till.

– Det har varit ett stort intresse från flera håll, både investerare och viktiga myndigheter som Riksbanken och Finansinspektionen har varit väldigt intresserade av hur vi ser på marknaden. Så på det sättet har det varit kul att kunna bidra just att man nog inte ska gå så mycket på känslan, utan titta på siffrorna och utifrån det planera för olika scenarier, säger Mikael Söderlundh.

Försöka duger. Men jag lyckas uppenbarligen inte i min iver att förmörka helgen för er.

Erik Hörnkvist, redaktionschef

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]