[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 11 december, 2020

Helgtankar: Hjälp mot tunnelseende

Om Fastighetstidningens intervju är en läsinstruktion till boken ”Att uppfinna världen”, så får detta ses som redaktionschefens läsinstruktion till intervjun med författaren Katrine Marçal.

Egentligen räcker det gott med en mening.

Katrine Marçals bok Att uppfinna världen är ett utmärkt julklappstips, bifoga Fastighetstidningens intervju som läsinstruktion till fastighetsbranschen.

[ Annons ]

Ska man som medelålders man försöka skriva något vettigt om en historieskrivning präglad av nedärvt manligt tunnelseende behöver man vara tillräckligt alert för att inte hamna i de uppenbara fallgroparna.

Den mest uppenbara är att se sig förvandlad till den hö hö-ande herren som med lätt spelad indignation konstaterar att ”nu får man visst inte uppfinna smarta grejer längre i det här landet”. Katrine Marçals bok handlar alltså om hur könsrollerna – mer exakt mansrollen – stått i vägen för teknisk utveckling. Då kan man exempelvis steg för steg försöka sig på att montera ner hennes teori om hur det var manliga föreställningar som för hundra år sedan gjorde att elbilen fick ge vika för bensinbilen. Berodde det inte snarare på att oljan var billig och batterierna dyra? I vår intervju förklarar Katrine Marçal hur det liksom inte är poängen. Snäva könsroller är inte förklaringen till allt. Men det är en massa missade möjligheter.

Eller så ståtar man med lånta fjädrar och utbrister ”feminist javisst”. Som motto är det såklart det enda rimliga. Men det är helt enkelt inte särskilt klädsamt när det, som det lätt blir, förvandlas till att peka finger åt andras brister – för att själv framstå i bättre dager. Jag har minsann också betett mig. Och gör det säkert fortfarande, även om jag gör mitt bästa. Ska det bli det minsta konstruktivt får man nog helt enkelt inse det.

Men detta är mitt problem och därför tämligen ointressant.

Men jag behöver, om så bara för att stilla min inre oro, ingjuta någon slags hopp om att läsaren ska se vilken katastrof för innovation och kreativitet det här tunnelseendet innebär. Det är som sagt som upplagt för att fastna i detaljer som när Katrine Marçal resonerar kring att det tog femtusen år innan vi kom på att man kunde sätta hjul på en resväska. Hon menar att kånka på otympliga väskor var ett sätt att bevisa sin manlighet med rå fysisk styrka. Det är såklart ett teoretiskt resonemang. Såklart att ändrade resmönster kan spelat minst lika stor roll.

Det ska ha varit Gordon Brown som i EMU-debatten myntade det genialiska uttrycket ”Jag förstår att det fungerar i praktiken, men fungerar det i teorin?”. Det är högst relevant här. De orsakssamband Katrine Marçal tar upp är komplexa och därför mer eller mindre omöjliga att bevisa. Fast det spelar mindre roll. Exemplen ger oss en möjlighet att se på innovation ur lite andra perspektiv och innebär därmed nya möjligheter.

I vissa fall är problemen dock uppenbara. Som att 99 procent av allt riskkapital i Sverige går till män. Katrine Marçal förklarar hur riskkapitalets logik premierar storskaliga affärslösningar, som exempelvis elscootrar som verkligen påverkar gatulivet i våra städer. Det gör att frågan minst sagt relevant för fastighetsbranschen – som på andra fronter kommit långt i jämställdhet.

De exempel som Katrine Marçal radar upp, hur historieskrivningen inte bara varit orättvis utan också lett till felaktiga och olönsamma beslut, blev till stora utropstecken i marginalen på mitt exemplar.  I sin absurditet är det samtidigt paradoxalt rolig läsning.

Men riktigt intressant, och viktigt, blir det på slutet där Katrine Marçal blickar framåt. Det går att ändra på det här om vi inser att nästa tekniska revolution inte kan ha samma utgångspunkt. Där resonerar Katrine Marçal kring hur den kvinnliga innovatören inte är intressant i egenskap av sitt kön ”utan vad hon står för: en väg vi hittills inte har vandrat. En annan form av relation mellan natur och teknik. Som potentiellt skulle kunna rädda oss”

Och det kan såklart lika väl vara en man. Till och med en stackars medelålders man som jag. Även om det bör betraktas som ett rent teoretiskt resonemang.

Erik Hörnkvist, redaktionschef

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]