[ Annons ]

Det är en bit kvar tills det går "att experimentera med byggsatsen".
Publicerat 18 september, 2020

Helgtankar: Ett litet paket självorganisation

På väg in till kontoret inspekterar Erik Hörnkvist projektet Street Moves och drömmer vidare om självorganisation, ifrågasättande av stelbent auktoritärism och frihetlig stadsplanering.

Men en sån present!

På självaste min 50-års dag har alltså ArkDes Think Tank – tillsammans med Stockholms Stad, Transportstyrelsen, Voi och ett gäng till – ställt ut paket på tre stockholmsgator. Tre små (edit: stora) anarkistiska paket som jag kan få bygga om staden med. Det är ju just den sortens anarkism som jag måste erkänna en lätt dragning till.

[ Annons ]

Alltså inte kaosdum anarki. Inte som när en betydligt mindre ansvarfull upplaga av undertecknad efter en sedan länge preskriberad festnatt tyckte att det var en god idé att använda gatukontorets koner och skyltar för kreativ trafikplanering. Att ändra färdriktningen på en gata på eget initiativ jättedumt. Gör inte så! Jag skäms fortfarande för den förvirring och kaos vi orsakade söndagströtta mödrar och fäder på väg att skjutsa till morgontidiga fotbollsmatcher. Förlåt! Förhoppningsvis tog ingen ens notis om tilltaget.

Nej, vad jag talar om är alltså självorganisation och ifrågasättande av stelbent auktoritärism. Projektet Street Moves är förhoppningsvis just detta i form av en byggsats på ”en utbyggbar grundplatta i trä där sedan specialanpassade delar kan placeras ovanpå”.

– Vi vill att folk ska testa, känna och experimentera med byggsatsen för att hitta vad de vill göra på sin gata. Först när vi faktiskt förändrar gatan kan vi på riktigt förbättra folks livskvalitet och minska klimatpåverkan i våra allt tätare städer, säger Linda Kummel, chef på ArkDes Think Tank, som leder projektet.

Det låter ju superskojsigt. En av platserna, Tjärhovsgatan, passerar jag nästan på väg mot kontoret. Så givetvis stannade jag för att öppna mitt paket nu i morse. Dock var männen i varselväst inte helt klara. Så jag kan inte ge nån fullödig recension. Gatan hade de förövrigt själva spärrat av.

Men även och jag gillar idén som tusan, så har jag mina dubier. Jag läser: ”Platsen kan sedan bland annat användas för att ladda elbilar, utomhusgym eller för att parkera elsparkcyklar.”

Om vi börjar bakifrån. Parkera elsparkscyklar? Jag har svårt att se livskvalitet i det. Utomhusgym? Tja, inte vet jag. Personligen söker jag gärna avskildhet om det ska göras armhävningar. Men vad vet jag. Ladda elbilar? Hur mycket jag än uppskattar elbilar så är det trots allt rätt värdelöst att de ska ta upp gatuutrymme för laddning. Bilar går inte ihop med självorganiserad stadsplanering alls.

Sen är det nåt med estetiken i den här typen av gatuprojekt som jag har svårt för. Enkel trätrall och billiga lådkonstruktioner i bjärta färger är såklart utmärkt för gatuexperiment. Men det skickar också en signal att det just är nåt lattjolajbans i marginalen.

Men trots invändningar så var det en superpresent. Medborgardialog i alla ära, men att konkret kunna omskapa stadsrummet är vad vi behöver.

Ett annat projekt i rätt riktning är medborgarbudgeten Din idé. Medborgarbudget – ett sånt himla fint ord förresten! Detta är alltså ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Familjebostäder, Stena Fastigheter och Fastighetsägare Centrala Hisingen. Här har man satt av 150 000 kronor där barn och vuxna kan komma med förslag på aktiviteter i området, kampanja för sin idé och rösta på de förslag som skickats in. Kanske kan man invända mot att 150 000 trots allt är ganska lite pengar. Risken är att man även här upplever att påverkan bara sker i marginalen. Men man tänker helt rätt och jag hoppas att det går att utveckla ytterligare.

Det tävlas för fullt i politiska utspel som ska stävja gängbrottsligheten. Även om en del inte känns helt genomtänkt, är det nödvändigt med nya tankar och krafttag. Den organiserade brottsligheten inskränker människors frihet.

Men verklig frihet är att ge människor ansvaret att skapa sin egen livsmiljö.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]