[ Annons ]

Få skulle nog instämma utsagan ”att äta sig mätt är en mänsklig rättighet, bröd ska inte vara en handelsvara”. Foto: Shutterstock
Publicerat 6 november, 2020

Helgtankar: En debatt som borde ta sig ur bubblan

I dagens lilla text pratar redaktionschefen med Fredrik Kopsch om hyresregleringen. Men är lite tveksam om argumenten tar sig ut ur bostadbubblan.

Frågan är om de någonsin kommer komma ur den där bostadsbubblan.

Jag pratar alltså om Bostadsbubblan som Fredrik Kopsch, Caroline Szyber och Simon Imner skapat tillsammans som en plattform för diskussion och debatt om bostadspolitik. Idag publicerar Fastighetstidningen i samarbete med Bostadsbubblan ett inlägg där Fredrik Kopsch resonerar kring begrepp i bostadsdebatten och hur han menar att de ofta leder fel. Det är en del i en längre genomgång där han vill ge sin bild av hyresregleringsdebatten som han menar leder fel, förenklar och ibland bara är innehållslösa.

[ Annons ]

Det borde rimligen intressera många. Men frågan är om hans argument lyckas ta sig utanför en tämligen begränsad krets akademiker. Jag pratade med Fredrik Kopsch igår, så jag vet att han är fullt medveten om det problemet. Han säger:

– Ett stort problem är det rent krasst är ganska få av oss som diskuterar de här problemen som egentligen drabbas av dem. Vi tillhör ju alla en ganska välmående del av samhället och bor många gånger bättre än genomsnittet.

De allra flesta har som bekant viktigare saker för sig än att försök definiera vad hyresreglering egentligen innebär. Orkar man låna ett öra till den debatten är det man hör:

Ena sidan: Dagens hyresreglering är det största hotet mot hyresrätten!

Andra sidan: Nähä, för det finns ingen hyresreglering, den avskaffades 1974. *tusen gånger mer än vad du kan säga!* Fast om man avskaffar hyresregleringen – som dock inte finns – så leder det till att jättemånga blir hemlösa. *stjärnstopp*

Ena sidan: *gör magisk gest* Den finns visst, man bör definiera den som att…

Det är varken ointressant eller oviktigt. Men nationalekonomerna är i regel lite väl svepande när de pratar om vad som är hyresreglering och vad som är lagstiftning på hyresområdet. För många verkar det tryggast att bara låta det vara som det är. I alla fall om alternativet är marknadshyror som nåt slags aktiepriser kan svänga precis hur som helst.

Men är det vad Fredrik Kopsch vill?

– Nej, det vore ju förödande för alla på hyresmarknaden. Alla marknader behöver någon form av lagstiftning för att fungera.

Så du vill ha hyresreglering?

– Jag tycker att man ska prata om hyresreglering när hyrorna avviker från jämviktspriset. Då såklart inte bara på kort sikt för det kommer alltid, och bör, finnas en trögrörlighet i hyrorna. Men som när det finns stockholmslägenheter där hyran avvikit från jämviktspriset sen 1942. Jag tycker att debatten mer behöver handla om vilka privilegier vi kan acceptera att vissa grupper ska få behålla och på vems bekostnad.

Fredrik Kopsch tänker sig ett system där hyran ska kunna sättas fritt när en ny hyresgäst flyttar in. Men så länge hyresgästen bor i lägenheten ska priset vara förutsägbart, reglerat alltså.

Men jag trodde att du var emot hyresreglering?

– Jo, men det blir hyresreglering för en hyresgäst, inte för en hyreslägenhet. Det är en viktig skillnad.

Ett resonemang som trots allt inte är jättesvårt att förstå. Men ändå fastnar vi i en debatt om hur begreppen ska tolkas.

Politiskt är det lättare att skriva under på att bostaden ska vara en mänsklig rättighet och inte en handelsvara. I sitt inlägg menar Fredrik Kopsch att de politiska företrädare som skrivit under uppropet ”the Shift” gör det alltför enkelt för sig när de utmålar internationellt storkapital som tjänar pengar på den svenska hyresmarknaden som problemet.

Men är inte renovräkningar ett problem alls?

– Jo, det tycker jag. Men det ska man inte beskylla storkapitalet för. Det är bättre att istället göra något åt en lagstiftning som säger att om man sätter in kakel i en lägenhet så får man höja hyran mer än vad åtgärden motiverar.

Fredrik Kopsch har såklart helt rätt i att ”mänsklig rättighet” och ”inte en handelsvara” är ett märkligt motsatsförhållande. Få skulle nog instämma utsagan ”att äta sig mätt är en mänsklig rättighet, bröd ska inte vara en handelsvara”. Man får nog anses hyfsat extrem om man utmålar bagare och butiksföreståndare som gemena profitörer. Att fördela varor på en marknad är trots allt en hyfsat välfungerande metod.

Det bör gå att hitta en fungerande reglering även för hyresmarknaden. Fredrik Kopsch gör i alla fall ett vällovligt att ta den debatten ett steg vidare.

Erik Hörnkvist,
redaktionschef

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]