[ Annons ]

Redaktionschefen ser stora möjligheter för framtida hållbarhet i det lilla bygget.
Publicerat 18 december, 2020

Helgtankar: Återvunnen framtid

Så mycket blev satt på vänt 2020. Men Fastighetstidningens Erik Hörnkvist spår att 2021 är upplagt för många konkreta och roliga satsningar på social hållbarhet.

Min framtidspaning har väl som allt annat försvunnit i den digitala kökkenmödding detta år lämnar efter sig. Visst, vi lärde oss hantera teams, zoom och alla de andra plattformarna. Men vi lärde oss också hur det suger musten både ut oss och de kreativa idéerna. Nästa år lär vi oss förhoppningsvis vad som funkar att avhandla digitalt och vad vi behöver hitta andra former för (eller än hellre återgå till fysiska möten).

Men den framtidsspaning som jag letat så desperat efter i diverse olika mappar var egentligen förra årets spaning. Bekväm som jag är tänkte jag att det bara vore att damma av den igen. Allt ställdes ju in för eventuell comeback 2021, eller när FHM meddelar.

[ Annons ]

Men om jag minns rätt så skrev jag nåt om att vi skulle få se sociala hållbarhetssatsningar på riktigt. Inte minst sociala hållbarhetssatsningar med kultur som ett viktigt inslag. Om det nu var det jag skrev, så var det nog utifrån ett resonemang kring hur det talades mycket om social hållbarhet 2019 men att den praktiska tillämpningen ännu var lite lös i kanten. Såklart har vi sett massor av satsningar inom detta område 2020. Men det blev nog lite mer improviserat än vad man räknat med.

Men jag både tror och hoppas att vi kommer få se en hel del spännande satsningar nästa år. Det var när jag pratade med Maja och Alice igår som jag insåg hur självklart det numera är att bygga affärsmodeller med hållbarhet i hela kedjan.

Inte alla gör det, men en del gör det väldigt bra. Som det företag som Maja Paulsson och Alice Nordin startat tillsammans med kollegorna Saga Germunder och Ellen Lindgren. De är visserligen, än så länge, en väldigt liten aktör i bostadsbranschen. De säljer fågelholkar. Företaget BirdEthical startades som ett delmoment i en gymnasiekurs i entreprenörskap och företagande. Men är ju ibland så att det är de små exemplen som fångar de stora förändringarna bäst.

Och det var nåt med hur de berättade om sin affärsidé som bygger på ekologisk återhämtning, användning av återvunna material och tillverkning som skapar sysselsättning för personer utanför arbetsmarknaden. Det var inte som när marknadsavdelningarna hör av sig för att – bulleribulleribång se på oss! – berätta om hur fantastiskt hållbara man blivit. När Maja och Alice berättade var det bara så självklart att så här måste det vara. Men det var ju faktiskt en alldeles lysande hållbarhetsredovisning de gjorde.

Vi håller en hård rågång mellan journalistik och kommersiella intressen på Fastighetstidningen. Men det är ju snart jul. Så visst har ni lite kvar i budgeten för husinvesteringar – köp en holk nu va?

Men som sagt, mycket hållbarhet pågår även detta år i den större skalan. Inte minst i översiktsplanerna där man insett behovet av att ”bygga ihop” för att skapa en mindre segregerad stad. Ofta enklare sagt än gjort, vilket framgår i reportaget ”Byggen som läker staden”.

Själv dammar jag alltså av förra årets framtidsspaning om hur kulturen kommer att spela en viktig roll som katalysator i dessa processer. Inte minst går det att upplåta yta för en massa spännande konst, teater, debatter, konserter och klubbar.

Kom 2021 och låt det hända!

Erik Hörnkvist, redaktionschef

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]