[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 26 mars, 2021

Helgtankar: Är det ok att mutea en besserwisser?

Ingen undkommer det stora Bulletin-bråket. Fastighetstidningens redaktionschef försöker vända det inåt för att förhoppningsvis bli en lite bättre människa inför det stundande årsmötet.

“Sluta mutea mig som en jävla diktator”

Ingen kan ha undgått de numera bevingade orden, när den politiska chefredaktören Alice Teodorescu Måwe hutar åt Bulletins styrelseordförande Atta Tarki som återigen stänger av hennes mikrofon på zoom-mötet. Det första zoom-möte att skriva in sig i historieböckerna?

[ Annons ]

På goda grunder befarar jag att det finns stor risk att jag ganska snart själv kommer göra en Alice Teodorescu Måwe. Eller kanske snarare är det en Atta Tarki jag kommer att göra?

Fullt medveten om att detta säkerligen kommer att hållas emot mig, erkänner jag att jag allt oftare tassar runt i mute-knappens närhet. Det har naturligtvis absolut inget att göra med vad som sägs. Jag är bara sa fruktansvärt trött på digitala möten. En åsikt som väl i dessa tider inte är helt comme-il-faut. Men jag hör det viskas av allt fler. Vad värre är att jag också kommer diktator-mutea, eller diktator-muteas, för att jag en gång varje år förvandlas till en sån fruktansvärd besserwisser.

Jag talar om bostadsrättsföreningens årsmöte. Naturligtvis vet jag inte bäst när det gäller det nya cykelställets placering. Men vissa saker kan jag trots allt. Ett exempel:

Frågan om att belägga de som uteblir från den årliga städdagen med straffavgift kommer åter upp. Jag är direkt där och viftar med handen, men respekterar såklart mötesordningen. Innan jag får ordet har det ena gruvliga straffet efter det andra diskuterats. När det väl är min tur har jag byggt upp en sån frustration, att jag hör mig själv som Jan Guillou när han överlägset debattbrottar ner sin motståndare.

Jag vet ju faktiskt detta! Jag vet vad bostadsrättslagen säger. Detta låter sig icke göras!

Men eftersom alla numera har rätt till sin åsikt, och en åsikt är minst lika mycket värd som hänvisningar till ack så krångliga paragrafer, så tvingas jag blåsa upp mitt diktatorskap ytterligare ett snäpp. Som jag avskyr mig själv, när jag pösmunkigt hänvisar till den auktoritet jag anser mig besitta i form av min yrkesroll. Hur gör man sånt för att inte framstå som ett sånt jävla as i situationer som dessa?

Hans Rosling blev ju snarast nationalhjälte när han läxade upp en journalist om världsläget: ”Jag har rätt och du har fel”. Så enkelt. Men det var en dansk. Det är nog betydligt lättare om det är en dansk. Efter denna utgjutelse är det nog på sin plats att betona att den formella demokratin är både viktig och väldigt fin. Jag tycker verkligen det.

… men igen, aaargh, vad den kan göra mig frustrerad. Som att behöva lyssna medans någon med myndig stämma, i vad som känns som timmar, läser upp revisorns rapport. Som alla har fått utskriven.

Av samma anledning har jag utvecklad svårartad allergi mot powerpoint. Jag kan bara inte förmå mig att läsa upp rader som alla läskunniga i rummet (uppdatering: på skärmen) har full förmåga att läsa helt på egen hand. Rent tvångsmässigt säger jag istället något helt annat, varvid det blir förvirrat och dålig stämning. Återigen, detta är inget som anses passande för en modern människa. Allra minst i min bransch. Kanske tvingas jag till en Alice Teodorescu Måwe i vidare bemärkelse. Detta kan vara sista gången ni hör från mig på denna plats.

Trams åsido. Den formella demokratin är både viktig och väldigt fin. Här finns det just nu en diskussion som måste föras när demokratiska rättigheter och friheter inskränks för att begränsa smittan. Oftast helt nödvändigt – men vi måste vaka så att rättigheter och friheter återställs. Men om detta skriver exempelvis Anita Goldman betydligt bättre.

Men vi måste se detta på alla plan. Just nu kan det kanske på sina håll vara lite ansträngt mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägare. Men glöm då inte – det vet jag att ni inte gör – det viktiga demokratiarbete som görs i lokala arbetsgrupper i mängder av bostadsområden.

Och för att slippa våndas som mig föreslår jag våra tips och råd inför den digitala årsstämman. Du läser dem här.

Erik Hörnkvist, redaktionschef

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]