Lilla Bommen, i folkmun Skanskaskrapan eller Läppstiftet i Minecraftversionen.
Publicerat 21 december, 2016

Hela Göteborg byggs om – i Minecraft

Nu går det att ladda ner hela Göteborg i Minecraft. Med satsningen hoppas Göteborgs Stad skapa ett intresse för stadsutveckling hos unga göteborgare.

Fler och fler inser nyttan av öppna kartdata. Genom att Göteborgs Stad har öppnat sina geografiska data går det nu att bygga upp hela Göteborg i dataspelet Minecraft.

[ Annons ]

Trots att staden i denna digitala version är uppbyggd av en meter höga kuber, som spelet är uppbyggt av, så går det ändå lätt att känna igen sig.

Detta är ett led i satsningen Jämlikt Göteborg. Stadsbyggnadskontoret hoppas på ett ökat intresse för stadens miljöer bland de unga. Projektet startade som en lokal pilotstudie i Hammarkullen där ungdomar från Nytorpsskolan tillsammans med pensionärer och Hyresgästföreningen byggde om sin egen närmiljö i Minecraft.

– Med Minecraft-lanseringen hoppas vi i första steget få ungdomar nyfikna och intresserade av stadsutveckling och av sin stad. I förlängningen ser vi Minecraft som en arena där vi arbetar tillsammans med skolor eller särskilda grupper i samband med tidiga skeden i planeringen av ett område för att få flera perspektiv på stadsplaneringen. Detta är ett sätt, bland andra insatser, att driva utvecklingen mot ett mer jämlikt Göteborg, säger Agneta Hammer, stadsbyggnadsdirektör i Göteborgs Stad.

Från och med 21 december finns hela Göteborg  att ladda ner i Minecraft här. Under jul och nyårshelgen finns dessutom möjlighet att delta i en tävling i Minecraft-Göteborg. Tävlingen pågår fram till 8 januari 2017.

– Det gäller att hitta de virtuella julklapparna, ta en skärmdump och mejla in på angiven mejladress. Alla kan vara med och tävla om ett fint pris. För att kunna delta krävs att man har ett Minecraftkonto för PC eller Mac, säger Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]