Vi bad bostadsministern att ta en selfie – och så här blev det! Foto: Peter Eriksson.
Publicerat 25 november, 2016

Hej helg! Peter Eriksson

Vi har tagit ett snack med Peter Eriksson (MP). Det är på dagen sex månader sedan han tillträdde som bostadsminister. För Fastighetstidningen berättar han om vad som förvånat honom mest, om det blir någon fortsättning på bostadssamtalen och vad han helst äter till helgfrukost.

Nu har du varit bostadsminister i ett halvår. Mest nöjd med?

[ Annons ]

– Att det har blivit fart på bostadsbyggandet. När jag tillträdde var det krisstämning. Skulle Sverige klara av den här utmaningen och många ifrågasatte om det verkligen skulle fungera?  Nu tycker jag att kommunerna, byggföretag och bostadsbolag visar att de kan öka byggandet kraftigt.

Och vad är du minst nöjd med?

– Efter förhandlingarna med oppositionen fick vi till en till dagordning med 22 punkter som vi nu jobbar med, men tyvärr blev det ingen uppgörelse om skattefrågorna och det hade jag gärna sett för att få bättre rörlighet så att vi kan använda det befintliga beståndet bättre.

Blir det någon fortsättning med bostadssamtal?

– Det pågår en diskussion inom alliansen och jag hör många som luftar synpunkter, så kanske man kan vara optimist även där.

Vad är din främsta insats hittills?

– Jag sa första dagen på jobbet att jag vill ligga nära kommunerna, det är där lösningarna finns. Kan man arbeta med såväl piska och morot kommer det att hända mycket, och det har gett resultat.

Vad har du varit mest förvånad över?

– Jag insåg inte hur mycket det finns att göra inom digitalisering av planarbetet. Kan Lantmäteriet, Boverket och kommunerna ha ett sammanhållet modernt digitalt system med gemensamma kartor vore mycket vunnet. Alla de frågorna om snabbare och effektivare processer i handläggningar bleknar faktiskt i jämförelse med en bra datoriserad process.

Bygga nya städer är ditt senaste förslag – är det ett tidigt aprilskämt?  

– Hehe, nej kanske snarare en tidig julklapp. Ska vi ha en samlad större exploatering kan det handla om nya orter eller stadsdelar. Vi får se vad samordnaren kommer fram till.

När du tillträdde öppnade du för att man måste diskutera en mer avreglerad hyresmarknad. Står du kvar i den uppfattningen?

– Jag ser att det finns stora problem på bostadsmarknaden och jag kom med några mindre förslag, men jag har inga illusioner om att vi kommer göra några stora förändringar av hyressättningen under den rödgröna regeringen.

Vad ska du göra i helgen?

– Jag försöker skapa utrymme för att åka hem (Kalix) i helgen. Jag har inte varit hemma på länge så det vore trevligt.

Vad ska en bra helgfrukost innehålla?

– En omelett är trevligt på morgonen, och så kaffe och rostat bröd.

Om det blir tid över till läsning, vad ska du läsa då?

– Mest statliga utredningar antar jag, men jag började på en bok förra helgen, Stoner av John Williams. Hoppas det blir lite tid över till den.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]