[ Annons ]

Susann Bard tar en selfie en blåsig dag på taket av Garnisonen i Stockholm där många offentliga utredningar huserar. Foto: Susann Bard.
Publicerat 20 januari, 2017

Hej helg! Susann Bard

I veckan utsåg regeringen Susann Bard till särskild utredare. Hennes uppdrag blir att se över förutsättningar för långsiktig finansiering av bostadsbyggande. För Fastighetstidningen berättar hon om det nya uppdraget och avslöjar vem hon helst skulle vilja ha som granne.

Grattis till ditt nya uppdrag! Hur kändes det när Peter Eriksson ringde och erbjöd dig uppdraget? 

[ Annons ]

– Jag blev väldigt glad och stolt när frågan kom. Därefter började tankarna på upplägg, sekreterare, med mera att virvla, säger Susann Bard.

Varför anser du att utredningen behövs?

– Behovet av bostäder är stort och tillgången till kapital, till finansiering, är en förutsättning. Det gäller såklart alla investeringar men kanske särskilt fastighetsinvesteringar som kräver mycket kapital och under lång tid. De bostäder vi planerar och bygger nu kommer ju inte bara att användas av oss utan också av kommande generationer.

Kommer du börja studera finansieringsrapporter till helgfrukosten för att få en rivstart i utredningen? 

– Jag läser redan en del rapporter om olika aspekter av bostadsmarknaden, men räknar med att antalet kommer att öka. Just till frukosten väljer jag nog att koncentrera mig på morgontidningen.

En del i ditt uppdrag är att utreda landsbygdskommitténs förslag om så kallade landsbygdslån. Varför är det viktigt att främja bostadsbyggandet på landsbygden?

– Det behövs fler bostäder i landet, även många landsbygdskommuner uppger att det är svårt att hitta en ledig bostad. Ofta rör det sig om att det behövs fler bostäder av en viss typ till exempel för äldre, större bostäder, fler hyresrätter men det kan också vara att det överlag behövs fler. Att det finns tillgång till bostäder är en förutsättning för att kunna attrahera nya invånare men också för att man ska kunna bo kvar när livet förändras; man flyttar hemifrån, familjen växer eller krymper och så vidare. För företag som behöver rekrytera kan tillgången till bostäder vara avgörande.

Är det möjligt att få ihop jämlika finansieringsregler när förutsättningarna ser så olika ut i landet?

– Riskbegreppet är centralt när det kommer till finansiering, bedömningen av risk återspeglas i tillgång och kostnad för finansiering. Här spelar tillgång och närhet till information in, vilka faktorer som vägs in och hur de är viktade, möjligheterna att fördela risk mellan olika intressenter med mera. Förutsättningarna ser olika ut i landet och då kanske också lösningarna behöver skilja sig åt.

Om du skulle bosätta dig i en annan stad, var skulle du helst vilja bo?

– Jag kan tänka mig att bo i många andra städer, både i och utanför Sverige, men för närvarande är jag väldigt nöjd med att bo i Stockholmsregionen.

Och slutligen, vilken känd person skulle du helst vilja ha som granne?

– Jag måste svara hen jag redan har, skulle bli så trist stämning i kvarteret annars.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]