Ewelina Holm skickar en selfie från sin pågående föräldraledighet med dottern Ingrid, fem månader. Selfie: Ewelina Holm
Publicerat 17 februari, 2017

Hej helg! Ewelina Holm

I veckan tillsatte Socialdemokraterna en expertgrupp från byggbranschen med målet att presentera en handlingsplan för en ny social bostadspolitik. Det för att stärka ekonomiskt svaga grupper på bostadsmarknaden. Vi ringde upp Ewelina Holm, en av medlemmarna i gruppen och tillika kommunikationschef på Einar Mattsson.

Du är mammaledig nu, har du tid att prata?

[ Annons ]

– Jo, Ingrid (fem månader) sover och Iris (tre år) är gudskelov på dagis. Hon är inte lika ”snäll” som Ingrid.

Hur hamnade du i denna expertgrupp?

– Medlemmarna i gruppen sitter på ett personligt mandat. Jag har varit medlem i Socialdemokraterna sedan 90-talet och jobbar på ett fastighetsbolag till vardags, det är därför jag är med. Jag har också en bakgrund som kommunalråd i Göteborg 2002 – 2007 då jag ansvarade för kulturpolitiken och Göteborgs kulturinstitutioner.

Hur ser du på er roll?

– Vår uppgift är att först göra en analys, innan vi kommer med lösningar. På den vägen lär vi hitta ny kunskap som vi inte hade förut. Sedan kommer vi leverera det i någon form av ”debattinlägg”. Men det politiska målet är tydligt: människor som inte ha så mycket resurser ska också kunna efterfråga en bostad, och det utan att göra för stort avkall på kvalitet. Det kan var unga, pensionärer, migranter eller barnfamiljer med svag ekonomi.

Bidrag till att bygga hyresrätter eller höjda bostadsbidrag till de som inte har råd? Vad väljer du?

– Att bygga nytt är aldrig billigt. Alla former av stöd till konsumenten är bättre än till producenterna. Höjda bostadsbidrag är därför bättre. Men det finns andra sätt att rikta stöd till konsumenten.

Men din regering för inte den politiken.

– Nej, det är sant och många kan inte heller efterfråga en bostad.

Vill du ha social housing med öronmärkta lägenheter?

– Nej det finns andra bättre modeller. Idag har vi lägenheter som kommunen hyr och är integrerade i befintligt bestånd. Att bygga nya områden med bostäder för ekonomiskt eller socialt utsatta tror jag inte på.

Din ordförande i gruppen, Lennart Weiss, anser att bostadsrätter är lösningen för de med svag plånbok. Hur ser du på det?

– Han har rätt. Bostadsrätter är billigare än hyresrätter – problemet är insatsen. Och man kan undra varför de med svagast ekonomi hänvisas till den dyraste typen av boende. Fler borde få chansen att äga sin bostad.

Du låter som en politiker. Är du lockad av att gå in i politiken igen?

– Inte just nu. Men det är mycket politik i mitt liv även om jag inte jobbar som politiker.

Sista frågan. Vad gör du i helgen?

– Rivstart på lördag med kalas för Iris som fyller tre, en fest som ska förberedas, genomföras och överlevas! Sedan hoppas jag att Ingrid låter oss sova på natten så att vi är laddade till ett fyraårskalas på söndag. På måndag är det lugnt igen. Pust!

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]