Foto: Christer Carlsson.
Publicerat 27 januari, 2017

Hej helg! Christer Carlsson

I veckan rapporterade Fastighetstidningen om att Byggnads fått ett EU-stöd om 34,9 miljoner kronor för att utbilda byggbranschen i Stockholm, bland annat för att främja jämställdhet inom byggbranschen. Vi ringde upp Byggnads Christer Carlsson som leder projektet En byggbransch för alla.

Hur kommer pengarna att användas?

[ Annons ]

– I första hand för att kartlägga hur situationen i branschen ser ut. Då har vi valt att titta på små och medelstora företag i Stockholmsområdet. Där vi har bedömt att man är mest eftersatt inom de målområden som projektet fokuserar på – yrkesutbildning och yrkeskompetens, arbetsmiljö, mångfald och jämställdhet samt digitalisering och ny teknik.

Hittills har 26 företag anmält sig för att ingå i projektet. Vad kommer de att få ut av det?

– Det vi gör nu är att åka runt bland företagen som anmält intresse och fråga vilka behov som finns för att stärka deras verksamhet. Tanken är att projektet ska beröra branschen på alla nivåer, inte bara Byggnadsmedlemmar utan även tjänstemän upp till högsta nivå.

 Varför är det viktigt att utbilda på alla nivåer?

– När så få kvinnor söker sig till branschen på grund av farhågor och förutfattade meningar om vilka attityder man kommer att mötas av är det cheferna som måste utbildas för att kunna ta ansvar för att bidra till en förändring.

Vad hoppas du att projektet ska utmynna i?

– Målsättningen är att företagen ska få en stark ställning på en ganska knepig arbetsmarknad. Vår ingång är att det är bättre att konkurrera med kompetens och gott renommé istället för med låga löner och dåliga arbetsvillkor.

Vad kan man själv göra för att sätta sig in i jämställdheten i arbetslivet?

– Min egen resa har varit att prata mycket med kvinnliga medarbetare. Det är en skola som jag kan rekommendera många, man får höra och lära sig jättemycket. Vi vet redan hur könsmaktsordningen fungerar. Den riktiga utmaningen är att åstadkomma en förändring. 

Om du skulle byta bransch, vad skulle du vilja göra då?

– Oj, det vet jag inte. Det jag gör nu har varit en så stor del av mitt liv så länge, så jag kan faktiskt inte ens tänka mig något annat.

Vilken annan svensk stad skulle du kunna tänka dig att bo i?

– Jag är ju egentligen Göteborgare. Det var mest ett traumatiskt steg för mina vänner och bekanta som tyckte att det var jobbigt när jag flyttade till Stockholm. Nu trivs jag väldigt bra här. Men skulle jag behöva lämna Stockholm så är jag väldigt förtjust i Luleå.

Vilken känd svensk person skulle du helst bo granne med?

 GW Persson. Han har så mycket kunskaper om kriminologi och om hela samhället, tänk vilka långa intressanta diskussioner vi skulle kunna ha tillsammans om vi var grannar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]