I den nya anläggningen avskiljs koldioxiden från rökgaserna från biokraftvärmeverket och komprimeras till flytande form för mellanlagring i cisterner. Sedan fraktas koldioxiden via fartyg till permanent lagring. Skiss: Stockholm Exergi
Publicerat 30 januari, 2023

Heba köper framtida minusutsläpp

Heba har signerat en avsiktsförklaring med Stockholm Exergi för att köpa minusutsläpp från företagets framtida bio-CCS-anläggning.

Stockholm Exergi öppnade nyligen möjligheten för sina fjärrvärmekunder att köpa minusutsläpp från företagets framtida bio-CCS-anläggning och på det sättet hjälpa kunderna att nå sina klimatmål. Programmet är öppet för alla fjärrvärmekunder som vill köpa över 1 000 ton minusutsläpp per år över tio år.

Först ut att signera avsiktsförklaringar med Stockholm Exergi är AMF, Akademiska Hus och Heba.

[ Annons ]

– Vi har i dialog med säljaren en indikation på vad det skulle kosta. Vi har bedömt att nivån är rimlig. Vad gäller tio år så får vi se hur vi reglerar det när vi kommer till avtalsskrivningen. Då Stockholm Exergi har en unik position som fjärrvärmeleverantör hos oss, så bygger upplägget också på ett gemensamt förtroende, säger Patrik Emanuelsson, vd Heba Fastighets AB.

Köpen av minusutsläpp bidrar samtidigt till finansieringen av anläggningen som planeras vara i drift 2026. Patrik Emanuelsson säger att företaget vill vara aktivt i utvecklingen för att minimera utsläpp som belastar klimatet.

– Att reducera utsläppen av växthusgaser är ett av Hebas högst prioriterade mål. Vi är mycket glada över att framöver även kunna köpa minusutsläpp med hjälp av bio-CCS och Stockholm Exergi. Vi behöver ligga i framkant för att Heba ska nå hela vägen till netto-noll-utsläpp.

Eftersom projektet är i sin linda är det ännu inte spikat hur köp av dessa negativa minusutsläpp ska bokföras i klimatredovisningen.

– Heba kommer att delta i en projektgrupp för att utreda frågan. Min åsikt är att redovisa de negativa utsläppen separat från de faktiska utsläppen, så som man idag hanterar klimatkompensation. Det blir mest transparent, säger Patrik Emanuelsson.

Hos Stockholm Exergi pågår nu förberedelserna och finansieringen av projektet för fullt, säger Erik Rylander, chef för affärsområdet Kolsänkor och Negativa utsläpp på Stockholm Exergi.

– Svenska staten kommer presentera reglerna för statsstödet till bio-CCS. Vi ser dock redan nu att utöver pengar från staten så kommer pengar från den privata marknaden behövas för att ett sånt här projekt ska kunna genomföras. Därför letar vi nu efter de kunder och kommersiella aktörer som vill köpa negativa utsläpp och bidra till att anläggningen kan komma på plats.

När Energimyndigheten presenterar hur stödsystemet ska utformas och vilka villkor som ska gälla för att få pengar, så kommer Stockholm Exergi se hur mycket den privata marknaden behöver skjuta till.

– Det finns idag inget överenskommet pris, utan det kommer avgöras av den kostnad som vi i slutändan kommer att ha. Det är den dialogen vi har haft med kunderna som tecknat kontrakt med oss. De vill vara med och bidra, för alla ser att det här är något som är absolut nödvändigt för att rädda vårt klimat. Samtidigt möjliggör de negativa utsläppen uppfyllandet av kundernas klimatmål, säger Erik Rylander.

Fakta Bio-CCS (Bio-Energy with Carbon Capture and Storage)

Biogen koldioxid från förbränning av biobränsle för värme- och elproduktion separeras från rökgaserna för att sedan lagras permanent i berggrunden under havsbotten. Eftersom den koldioxid som fångas in och lagras tidigare har bundits av skogen genom fotosyntesen minskas koncentrationen av koldioxid i atmosfären när ny skog växer. Sammantaget innebär tekniken att det skapas permanenta negativa emissioner, så kallade minusutsläpp.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]