Martina Everskog är ansvarig upphandlare på HBV.
Publicerat 20 december, 2016

HBV vann vitvarumålet

Kammarrätten har dömt till HBVs fördel i det synnerligen långa överprövningsärendet om upphandling av vitvaror. I omen avslås Förvaltningsrättens dom på alla punkter.

HBV är inköpscentral för Sveriges allmännyttiga bostadsbolag. I november 2014 slutförde de upphandlingen av vitvaror, värd totalt 2 miljarder kronor. Men upphandlingen överklagades.

[ Annons ]

Sedan dess har upphandlingen överprövats i alla instanser och återförts tillbaka till Förvaltningsrätten. När ärendet låg utan åtgärd i ett halvår hos Förvaltningsrätten anmälde HBV rätten till JO.

När dom väl kom, gick Förvaltningsrätten emot sitt första beslut och dömde HBV att göra om upphandlingen.

Förvaltningsrätten dom byggde på att Electrolux, som var rangordnad etta på avtalet, inte klarade HBVs omsättningskrav. HBV å sin sida menade att Electrolux i många år som leverantör bevisat att de klarar det omsättningskrav som ställts.

HBV menade att domen i värsta fall kunde skada alla offentliga upphandlingar framöver. HBV begärde och blev beviljade prövningstillstånd. Beslutet i Kammarrätten sätter punkt nu i ärendet genom att döma till HBVs fördel.

– Det känns mycket tillfredsställande. Vi har nu tecknat kontrakt med Electrolux och Elektroskandia och avtalet börjar gälla den 21 januari 2017. Domen var en bra julklapp och den bästa starten på nya året,  säger Martina Everskog, ansvarig upphandlare på HBV.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]