Avsaltningsverkets pumphus. Foto: WSP
Publicerat 15 juni, 2017

Öland rustar för vattenbrist med havsavsaltning

Med hjälp av ett avsaltningsverk på norra Öland ska Borgholms kommun säkerställa att förra årets akuta vattenbrist på Öland inte upprepas. Verket invigs i dagarna av Kungen.

Efter fjolårets extremt låga grundvattennivåer beslutade Borgholms kommun att inte låta historien upprepa sig inför årets sommar. Nu är det dags att inviga avsaltningsverket med en kapacitet på 3 000 kubikmeter vatten per dygn, vilket motsvarar en tredjedel av norra Ölands vattenförbrukning under högsäsong.

[ Annons ]

WSP anlitades efter förra sommarens torka som generalkonsult för att bygga avsaltningsverket och nu är anläggningen redo för drift.
Projektet har färdigställts på rekordfart. I augusti 2016 togs första spadtaget. WSP har drivit projektet från start till mål tillsammans med Borgholm Energi.
– Vi är stolta över det förtroende Borgholm Energi har visat WSP och att ha fått vara en del av detta spännande och viktiga projekt för att säkra vattenförsörjningen. Trots tidspressen har projektet drivits i en fantastisk samförståndsanda. Politiker och tjänstemän har visat stort mod och beslutsamhet och entreprenörerna har haft fullt fokus på att kunna lösa allt, säger Patrik Helin, WSP Management i Kalmar.
Den teknik som används i Sandvik för att avsalta Östersjöns bräckta vatten är redan beprövad i större skala. Bland annat i Mellanöstern och i Spanien där havsvatten är en viktig del av vattenproduktionen. Även Gotland har avsaltningsverk.
– Vi har tillsammans säkrat kommunens vattenförsörjning inför kommande somrar vilket är enormt glädjande. Avsaltningsverket tillsammans med att vi även förbättrat vattenledningsnätet skapar förutsättningar för ökad trygghet i vår vattenförsörjning. Vi kommer även att kunna ansluta fler VA-kunder, vilket vi inte haft möjlighet att göra tidigare, säger Anders Lindholm, vd Borgholm Energi.
Den 22 juni invigs avsaltningsverket i Sandvik av H.M. Konung Carl XVI Gustaf då även allmänheten bjuds in till öppet hus.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]