Det doftar inte längre ”ängsblomma” om de nytvättade kläderna, men det blir rent. MKB räknar med både energi- och miljövinster med ny tvättmetod.
Blir kläder rena utan tvättmedel och varmvatten? Det håller Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, just nu på att undersöka i ett pilotprojekt där de vanliga maskinerna i en av tvättstugorna nu använder avjoniserat kallvatten och ingenting annat.
– Vi har inte bytt ut maskinparken, bara plockat bort vattenmatningen och förändrat längderna på de olika tvättprogrammen. Ja, och så har vi satt igen tvättmedelsfacken också, berättar Magnus Röman, projektansvarig på MKB.
Den enda nya hårdvaran i tvättstugan är en vattenfiltreringsanläggning som döljer sig i ett skåp.
– Det blir precis lika rent som när man tvättar med varmvatten, konstaterar Magnus Röman. Hårt smutsade kläder måste fortfarande förbehandlas.
Det är företaget Swatab som tillverkat anläggningen. En anläggning i den storlek som MKB testar går loss på runt 135 000 kronor och har en garanterad livslängd på 15 år.
Filtren ska bytas då och då, men på det stora hela förväntar sig Magnus Röman minskat behov av både underhållsarbete och städning.
Under testperioden mäter MKB hur många av de boende i huset som väljer den traditionella tvättstugan framför kallvattentvätten.
– Vi fattar inget beslut om att gå vidare innan vi vet om kunderna tycker att det är bra. En av hyresgästerna blev glad över att slippa köpa tvätt- och sköljmedel, så det är ju också en ekonomisk fråga inte bara för oss utan även för de boende, säger Magnus Röman.
Det enda kritiska omdömet hittills är att tvätten inte längre luktar något. En försumbar eftergift, menar Magnus Röman.
– Jag brukar säga att rent luktar inte. I själva verket kanske doftkemikalierna i tvättmedel bara döljer att något inte blev helt rent.